Gaasifirmad nurisevad aktsiisipoliitika üle

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maagaasi tankla bussidele
Pärnu maagaasi tankla bussidele Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Gaasiettevõtete katuseorganisatsioon on rahulolematu, sest valitsusel on kavas küll vähendada energiaintensiivsete ettevõtete elektriaktsiisi, kuid kavandatud aktsiisitõusud maagaasile kipuvad nende hinnangul seda tasa lülitama.

Töötleva tööstuse ettevõtete konkurentsivõime sõltub sageli energiakuludest, mille hulka lisaks elektrile kuulub ka maagaas, seisab vastuses valitsuse elektriaktsiisi langetamise eelnõule, vahendab Äripäev.

Gaasiliit juhib tähelepanu asjaolule, et seaduseelnõu esialgses faasis küll arutati maagaasi temaatikat, kuid praeguseks on see kavast maas. Lähema paari aastaga tõstetakse maagaasi aktsiisi 40,52 eurolt 79,14 eurole tuhande kuupmeetri kohta, vahe on veelgi silmatorkavam, kui võrrelda 2014. aastaga, mil maagaasi aktsiis oli 23,45 eurot tuhande kuupmeetri eest.

Ühelt poolt lööb see huvigrupi hinnangul tööstussektorit, mis ka varasemalt on üritanud seaduseelnõude menetlemisel aktsiisitõusule pidurit tõmmata. Teiseks teeb gaasiettevõtetele muret hinnatõusu mõju võrgutasudele.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles