Soome ja Eesti maksuamet ühendavad süsteemid

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
xtee
xtee Foto: ria

Soome ja Eesti maksuamet ühendavad andmevahetuskihi X-tee abil oma infosüsteemid ja selle tulemusel saavad mõlema riigi kodanikud vajalikke tõendeid ükskõik kummast ametist.

«Oleme Soomega alustanud X-tee kaudu andmevahetuse projekti 2017 alguses. Seni on see olnud veel ettevalmistuste faasis, kuna Soome maksuamet uuendab esmalt enda andmebaase ning seejärel saame koostööga andmevahetuse osas edasi minna,» ütles Postimehele Eesti maksu- ja tolliameti (MTA) teabeosakonna talitusejuhataja Piia Viks-Bisnol.

Esimeste teenustena on kavas vahetada selliseid andmeid, loovad eelduse selleks, et näiteks Soomes töötav või elav Eesti kodanik ei pea tulema Eesti MTA-sse Soome maksuameti jaoks tõendit taotlema vaid Soome maksuametnik saab vajaliku info ise X-tee kaudu kätte.

Viks-Bisnoli sõnul on X-tee kaudu võimalik hakata jagama andmeid ka laiemalt ettevõtetega, kellel on võimalik nende pealt pakkuda erinevaid teenuseid – näiteks kuvada ettevõtete taustainfot.

Ametit hakkavad infot vahetama ka piiriüleste maksurikkumiste väljaselgitamisel.

«Andmevahetus hakkab toimuma täpselt samadel õiguslikel alustel ja samades olukordades nagu praegu. Lihtsalt praegu kaustatakse andmete vahetamiseks e-posti ja tavalist posti, tulevikus on plaan kasutada andmevahetuse kanalina selle asemel X-tee ühendust,» selgitas Viks-Bisnol.

Eesti ja Soome riik lõid juunis andmevahetuskihi X-tee arendamiseks MTÜ Nordic Institute for Interoperability Solutions. Selle ainus töötaja ja juht on marketingispetsialist ning varem kauplemistarkvara Pipfrog pakkunud Ville Veikko Matias Sirviö.

Eesti 2017. aasta riigieelarves on MTÜ jaoks kavandatud vahendeid 1 157 625 eurot.

Instituudi peamiseks tegevusvaldkonnaks on e-teenuste ühisplatvormi x-tee arendamine. See Eestis loodud platvorm on 2015. aastast osaliselt kasutusel ka Soomes.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) projektijuhtimise osakonna endine juhataja Tuuli Pärenson on Postimehele öelnud, et X-tee tuumtarkvara arendus läheb nüüd RIAlt instituudi kätte.

«RIA jääb endiselt tegelema X-tee Eesti keskkonna haldamisega ning pakkuma X-teed kui teenust Eesti riigiasutustele – haldama X-tee keskust, reguleerima X-tee kasutust Eestis ja toetama Eesti X-tee kasutajaid,» märkis Pärenson.

X-tee on 2001. aastast kasutusel infosüsteemide andmevahetuskiht, mis võimaldab andmekogudel ja registritel omavahel turvaliselt ning teatud volituste piires suhelda. X-tee abil vahetab andmeid ligikaudu tuhat Eesti asutust ning selle nähtavaks osaks on näiteks eesti.ee portaali kaudu kättesaadavad teenused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles