EL: pensioniea tõstmine vähendab noorte töötust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioniea tõstmise kavad on tekitanud proteste mitmetes euroopa riikides. Pildil mullu detsembris Hispaanias toimunud meeleavaldus.
Pensioniea tõstmise kavad on tekitanud proteste mitmetes euroopa riikides. Pildil mullu detsembris Hispaanias toimunud meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu tööhõive voliniku László Andori sõnul on asjatu hirm, et pensioniea tõstmisel vanemad inimesed tõrjuvad noored tööturult välja.


«Tegelikult efekt on vastupidine,» kinnitas volinik eelmisel nädalal ajakijranikele Euroopa Liidu algatuse Youth@Work avamisel. «Kui vanemaid inimesi jääb rohkem tööturule, siis neil on rohkem püsivat sissetulekut ja nad kulutavad rohkem, mis loob nõudlust teenuste ja üleüldse suurema majandusliku aktiivsuse järele.» Suurem majanduslik aktiivsus tähendab rohkem töökohti ning suuremaid töövõimalusi teiste hulgas ka noortele.

«OECD on tegelikult teinud konkreetseid uuringuid, mis näitavad, et need riigid, mis on edukad vanemate inimeste tööl hoidmisel ja kus varase pensionile mineku määr on väiksem, on edukamad ka noorte inimeste tööle võtmisel,» rääkis volinik.

«Nii et valitsusel pole võimatu parandada noorte töötingimusi ja ühtlasi hoida vanemaid inimesi kauem tööturul, mis on vajalik demograafilistel põhjusel,» arvas ta.

Algatus Youth@Work püüab Euroopa riikides toimuvatel rahvusvahelistel töömessidel julgustada väikeseid ja keskmisi ettevõtteid palkama noori inimesi ning noori otsima tööd sellistes firmades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles