Gazprom investeerib pillavalt Venemaa propagandasse (1)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa propagandasse jõuliselt panustav Gazpromi juht Aleksei Miller, keda autasustati ordeniga Teenete eest kodumaale.
Venemaa propagandasse jõuliselt panustav Gazpromi juht Aleksei Miller, keda autasustati ordeniga Teenete eest kodumaale. Foto: Mikhail Klimentyev/TASS

Venemaa gaasiekspordi monopol Gazprom suurendas tänavu kulutusi nn heategevusele 60 protsendi võrra, investeerides ligi 367 miljonit eurot peamiselt patriootiliste propagandaparkide rajamisseks Siberisse, kirjutas RBK.

Tegemist on multimeedia lahendustel põhinevate rajatistega, mis nimetuse all „Venemaa – minu ajalugu“ tutvustavad paljudes linnades Kremlile sobilikku ajalookäsitlust. Samuti toetatakse harrastussporti Irkutskis, kuhu kontsern rajas veespordi keskuse.

Juhtiva majandusväljaande Bloomberg väitel ulatuvad Gazpromi heategevussummad samasse suurusjärku näiteks ExxonMobili samalaadsete kulutustega, kuid ameeriklastele kuuluv ettevõte on Gazpromist seitse korda suurem.

„Nendele, kes arvestavad kulude üle peetava kontrollin parandamisega selles ettevõttes, on see uudis kindlasti negatiivne,“ rääkis Deutsche Banki analüütik Pavel Kušnir. „Kuid nendele, kes pidasid kontserni ebaefektiivseks ettevõtteks, selliseid on kahjuks enamus, ei muuda see uudis mitte midagi.“

Finantsmaailma analüütikud rõhutasid RBK-le, et alles hiljuti kasutati Gazpromi Sotši olümpiamängude finantseerimisel ning nüüd sai selgeks, et sellisele kulutamispoliitikale pole lõppu tulemas.

Gazpromi majandusaruanded näitasid, et ettevõte lõpetas kolamnda kvartali ligi 128 miljoni euro suuruse kahjumiga, olles langenud miinusesse esimest korda viimase 19 aasta jooksul.

Äsja annetati Gazpromi juhile Aleksei Millerile ordeni Teenete eest kodumaale esimene järk.

Miller on üldse esimene ärikogukonna esindaja, kellele selline autasu anti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles