Innovatsioon Venemaa majanduses käib alla (1)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolistes vormides Vene sõdurite paraad Punasel väljakul. Pilt on illustratiivne.
Ajaloolistes vormides Vene sõdurite paraad Punasel väljakul. Pilt on illustratiivne. Foto: Anton Novoderežkin/TASS/Scanpix

Tootmises kõrgtehnoloogilisi lahendusi või põhimõttelisi uuendusi kasutavate ettevõtete arv väheneb Venemaal juba kolmandat  aastat järjest, kirjutas Rosbalt.

Tänavu moodustasid innovaatilised ettevõtted 9,2 protsenti kõikidest Venemaa ettevõtetest, kuid näiteks 2014. aastal oli selliseid 10,5 protsenti, 2015. aastal 9,9 ja 2015. aastal 9,5 protsenti.

Moskvas tegutseva Kõrgema Majanduskooli kinnitusel on tegemist halvima tulemusega alates 1999. aastast.

Languse tõi kaasa innovatiivsete lahenduste varasemast loium kasutusele võtmine nn kesktehnoloogilistestootmisharudes  nagu näiteks elektriseadmete- ja masinate tootmine ja metallurgia, selgitas majanduskooli peaekspert Svetlana Fridljanova.

Venemaa majanduse innovatsiooni dünaamika jääb 4-6 korda alla juhtivate tööstusriikide omast. Šveitsis kasutavad innovatsiooni 60,2, Saksamaal 58,9, Prantsusmal 46,5 ja Suurbritannias 45,7 protsenti ettevõtetest.

Venemaa tase jääb alla isegi Ida-Euroopa riikidele Poolale (18,6 protsenti) ja Ungarile (18,8 protsenti). Majanduskoool analüüsis 33 riigi ettevõtete innovatsiooni taset ning vaid Rumeenia tulemus jäi Venemaale alla (6,4 protsenti).

Kui Venemaa keemiatööstus ja elektriaparatuuri tootmine suudab hoida Ida-Euroopa taset, siis rõivaste ja jalatsite tootmises ja kaevandussektoris ollakse punase laterna rollis. Kusjuures 2011. aastal tervelt kolmandik kaevandussektori ettevõtteid kasutas inovatsiooni, mis nüüd aga on dramaatiliselt langenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles