Natside röövitud kunsti kataloog internetis üleval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment digitaliseeritud kollektsiooni avalehelt.
Fragment digitaliseeritud kollektsiooni avalehelt. Foto: E24

Internetti on üles riputatud rahvusvaheline kataloog andmetega natside poolt Teise maailmasõja kontekstis röövitud kunstiteoste kohta, aitamaks ohvritel oma kaotsiläinud vara üles leida ja nõuda selle tagastamist.

Tänase seisuga on kadunud veel sadu tuhandeid kunstiteoseid ja majapidamisriistu, millest mõned võivad olla väärt miljoneid ja miljoneid dollareid, ning uus kataloog võib tuua kaasa tõelise väljaandmisnõuete tulva.

Kataloog, mis sisaldab ajaloolisi dokumente mitmetest Euroopa arhiividest, on saadaval USA riigiarhiivi kodulehe archives.gov kaudu.

Üleval on ohvrite, süütegude täideviijate, kunstnike ja kunstiteoste nimed, mis teeb kaotsiläinud vara otsimise lihtsaks.

Euroopast röövitud kunsti komisjoni (Commission for Looted Art in Europe) kaasjuht Anne Webber ütles, et kataloog kujutab endast «suurt rahvusvahelist edusammu nende kauaks venima jäänud asjade lahendamisel».

Ajavahemikust 1939-1961 pärinevad arhivaalid on muljetavaldavad: vara arestimise korraldused, inventuurid, kunstikaupmeeste ülekuulamiste raportid, teatised röövitud teoste viimisest neutraalsetesse riikidesse.

Arhiiv sisaldab kirjeldusi juudi majapidamiste rüüstamisest natsi ametkondade poolt.

Tutvuda on võimalik ka Adolf Hitleri plaanidega rajada oma kodulinna Linzi «Führermuseum», kuhu ta röövitud teosed vaatamiseks välja panna tahtis.

Webber ütles kataloogi avamise üritusel Washingtonis, et peredel oli siiani «ülimalt raske» varastatud kunstiteoste andmetele jälile saada.

Mõned lähiajaloo silmapaistvamad kunstimüügid on leidnud aset tänu teoste tagastamisele juudi peredele, millele andis tõuke 1998. aastal toimunud holokausti-aegse vara konverents Washingtonis, kus kehtestati uued reeglid röövitud vara tagastamise avalduste esitamiseks.

Nii andis Austria kohus 2006. aastal Viini Belvedere’i palee Austria galeriile korralduse tagastada  Bloch-Baueri pere pärijatele Gustav Klimti maalitud Adele Bloch-Baueri portree.

Hiljem ostis teose oma New Yorgis asuva Neue Galerie jaoks Ronald Lauder, kes maksis selle eest väidetavalt 135 miljonit dollarit, mis oli noil päevil kunstimaailma hinnarekord.

Sotheby'si väljaandmisnõuete osakonna juht Lucian Simmons ütles, et kataloog võib tuua kaasa mõned uued nõuded, tuues ühtlasi selgust selliste tööde päritolu kohta, mis on olnud kahtluse all.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles