Eesti staaridufirmad: me ei ole Brexiti fännid

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norris Koppel
Norris Koppel Foto: Kuvatõmmis

Eestlaste edukaimate startup’ide sekka kuuluvad finantstehnoloogia ettevõtted Transferwise ja Monese on mures Brexiti mõju pärast nende tegevusele Suurbritannias.

Mõlema ettevõtte peakontorid ja juriidilised kehad asuvad Londonis ning selle ettevõtjasõbralikkuse osas jätkus ettevõtete esindajatel tänasel Tallinna tehnoloogiakonverentsil Fintech Forum vaid ülistussõnu.

«London on maailma fintech-sõbralikum linn. Ligipääs finantsidele, rahastusele ja investoritele – kõik paistavad olevat seal. Kui vaadata rahastust, mida Londonis asuvad fintech-ettevõtted on saanud, siis on see tohutu – mitmeid kordi suurem kui Berliinis või mis iganes teises Euroopa linnas või riigis,» ütles Monese asutaja Norris Koppel.

Transferwise’i tootejuhi Kaarel Kuddu sõnul on Londoni eeliseks praegu ka see, et seal omandatud finantsteenuste osutamise litsents on kasutatav kogu Euroopas.

Mis saab aga pärast Brexitit? «Mis puutub litsentsi, siis arvan, et Brexiti mõju on lihtsalt väike ebamugavus. Kuid Brexit kahjustab paljusid teisi asju – näiteks kardavad praegu Londonis töötavad inimesed, et nad aetakse riigist välja. Palju on ebakindlust. Me ei ole Brexiti suured fännid,» tõdes Norris Koppel.

Samas ta märkis, et Brexit ei mõjuta palju seda, kuidas nad oma igapäevaseid teenuseid pakuvad ja raha liigutavad.

Kuddu sõnul ootab ka Transferwise, et asjad saaksid Brexiti ümber palju selgemaks – mis saab näiteks dokumentide tunnustamisest ja ettevõtte tegevuslitsentsist. «Küsimus näiteks on, millist litsentsi me vajame, et jätkata oma senist tegevust Londonis,» ütles Kuddu.

Norris Koppel oli aga kindel, et ettevõte ei vii päris kindlasti oma peakontorit Londonist välja ka pärast Brexitit. «London jääb ka edasi talentide keskuseks, meeskonnad armastavad seal töötada – nad jäävad sinna ka pärast Brexitit,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles