Hoiatus kõrgepalgalistele: ärge tehke avaldust maksuvaba tulu arvestamiseks (4)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuvaba tulu arvestamine pole enam lihtne.
Maksuvaba tulu arvestamine pole enam lihtne. Foto: PantherMedia / Scanpix

Ettevõtete raamatupidajad saadavad praegu töötajatele teateid palgalt maksuvaba tulu arvestamiseks, mis tekitab küsimusi, kellel on kasulik see avaldus teha ja kellel mitte.

Maksuameti  kinnitusel ei tasu neil, kelle brutopalk on 2100 eurot või rohkem, teha avaldust palgalt tulumaksuvaba osa arvestamiseks. On kaks varianti:  1. palu tööandjal arvestada maksuvabaks tuluks 0 eurot; 2. ära esita maksuvaba tulu avaldust.

Avaldus tasub kindlasti teha neil, kes teenivad kuni 1200 eurost brutopalka. 

Kui teenid 1201-2099 eurost brutopalka, siis on olukord veidi keerulisem. Tuleb lähtuda valemist 500 – 0,55556 x (sinu tulu – 1200). Tee tööandjale avaldus maksuvaba tulu kasutamiseks ja märgi maksimaalseks summaks valemi järgi saadud number.

Kui sissetulek on raskesti ennustatav, saad teha tööandjale avalduse maksuvabast tulust loobumiseks ja vältida sellega hiljem tulumaksu juurdemaksmist. Enammakstud tulumaksu saad tuludeklaratsiooni esitamisega tagasi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles