Sõnajalad nõuavad hiigeltuulepargi vaidluses kohtuniku taandamist

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõnajalg.
Andres Sõnajalg. Foto: toostusuudised.ee

Baltikumi suurima, Aidu tuulepargi arendajad vennad Sõnajalad nõuavad ehituslubasid menetleva Jõhvi kohtuniku ametist taandamist, kahtlustades teda poole valimises. 

Vaidlus käib Ida-Virumaal asuvast Aidu tuulepargist, kuhu peaks kerkima 30 tuulikust koosnev Eesti suurim tuulepark. Kuigi ehitustegevus algas poolteist aastat tagasi ja mitu torni on juba püsti, tõmbas kaitseministeerium ja Ida-Viru maavalitsus sel kevadel projektile pidurit. Praegu vaieldakse tuulepargi edasise tuleviku üle kohtus.

Sõnajalad on pahased ja toetuvad kohtuniku tagandamise nõudes sellele, et viimane pole tänaseni – 7 kuu jooksul – määranud istungi aega, eirates mõistliku menetlusaja põhimõtet, samuti on jäetud OÜ Aidu Tuulepark olulised taotlused tänaseni läbivaatamata.

Kuivõrd tegemist on 160 miljoni euro maksumusega projektiga ja viivitamine põhjustab arendajale ülisuurt majanduslikku kahju, siis peaks, toetudes kohtupraktikale, olema protesti kiire lahendamine kohtu jaoks prioriteet, leidsid Sõnajalad.

«Võrdluseks võib tuua Tootsi tuulepargi aastataguse kaasuse, kus istungini jõuti juba kolme kuuga,» selgitas Aidu Tuulepark juhatuse liige Andres Sõnajalg, miks ettevõte on jõudnud veendumusele, et menetlusaeg on kujunenud ebamõistlikult pikaks.

Samuti leiab ta, et kohtunik Karin Jõks ei käitu menetlusosaliste suhtes erapooletult. «Kohtunik on keeldunud Aidu Tuulepargi poolt taotletud paikvaatlusest, pole erinevalt vastaspoole taotlustest lahendanud mitmeid juba kevadel esitatud taotlusi ja on käsitlenud OÜ Aidu Tuulepark väiteid vääralt,» leidis Sõnajalg.

«Eriti kahetsusväärne on, et isegi Aidu Tuulepark esitatud taotlust aegumise läbivaatamiseks ei ole kohtunik Jõks tänaseni lahendanud,» ütles Sõnajalg. Eesti kohtuniku eetikakoodeksi kohaselt peab kohtumenetlus pooltele ka näima erapooletu. Praegune kohtumenetlus Sõnajalgadele erapooletu ei näi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles