Eestlaste idufirmadele terendab rekordedukas aasta

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TransferWise'i kontor Tallinnas
TransferWise'i kontor Tallinnas Foto: TransferWise

Eesti startup-kogukonna koostatava statistika kohaselt pole kunagi varem eestlaste idufirmad kogunud nii palju investeeringuid kui sel aastal.

Hetkeseisuga on Eesti idufirmad kaasanud sel aastal 268,6 miljonit eurot investeeringuid. Möödunud aasta jooksul kogusid eestlaste idufirmad 104 ja 2015. aastal 96,6 miljonit eurot, selgub statistikast.

Selle aasta edu taga on Kristo Käärmanni ja Taavet Hinrikuse ettevõtte Transferwise kaasatud 240 miljoni eurone investeering. See Suurbritannias registreeritud fintech-ettevõte sai rekordinvesteeringu sellistelt fondidelt nagu Old Mutual Global Investeros, IVP, Silicon Valley Sapphire Ventures, Mitsui ja Co, World Innovation Lab ja teistelt. Ettevõtte väärtuseks hinnatakse juba 1,6 miljardit dollarit.

Teisel kohal on Viimsis ja Saksamaal Dresdendi lähistel superkondensaatorteid arendav  Skeletontech, mis sai 15 miljonit eurot laenu Euroopa Investeerimispangalt.

Tarkvaraloojatele abivahendeid loov ZeroTurnaround  on kaasanud 3,5 ja rahvusvaheline töövahendusportaal Jobbatical 3,4 miljonit eurot. Idufirmade börsina tegutsev Funderbeam aga kaks miljonit eurot.

Eesti kohalikud investorid on sel aastal paigutanud idufirmadesse 2,8 miljonit eurot ja see moodustab kogumahust ühe protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles