Valitsus andis rohelise tule Tallinna Sadama IPOga edasi liikuda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus
Valitsus Foto: Robin Roots / Õhtuleht

Valitsus andis täna majandus- ja taristuministrile nõusoleku Tallinna Sadama aktsiate avaliku esmase pakkumise (IPO) ettevalmistuste jätkamiseks ja kiitis heaks edasised tegevused, põhimõtted ning ajakava. Börsile läheb kolmandik ettevõttest, kontrolliv enamus jääb siiski riigile.

«Tallinna Sadama börsile viimise eesmärk on suurendada ettevõtte väärtust ja luua investeerimisvõimalusi Eesti inimesele ja pensionifondidele,» rõhutas peaminister Jüri Ratas.

Ta lisas, et valitsuse jaoks on väga oluline ka Eesti atraktiivsuse suurendamine välisinvestorite jaoks. «Usun, et Tallinna Sadama aktsiast kujuneb hea võimalus meie partnerite jaoks Euroopas ja eriti Põhjamaades investeerida Eestisse.»

Plaani kohaselt saab Tallinna Sadama aktsiatega hakata kauplema Nasdaq Tallinna börsil järgmise aasta esimeses pooles. Avalikule kauplemisele läheb kolmandik ettevõtte aktsiatest, kontrolliv enamus jääb riigile.

«Mida rohkem on aktsionäre, seda enam motiveerib see ettevõtet veelgi suuremale läbipaistvusele ja efektiivsusele ning kokkuvõttes kasvab ettevõtte väärtus,» ütles majandus- ja taristuminister Kadri Simson. «Tallinna Sadam on edukas firma ja osaluse müük annab Eesti inimestele võimaluse sellest osa saada,» lisas ta.

Börsile minek toimub järgmise aasta esimesel poolaastal. Saadav raha läheb valitsuse likviidsusreservi.

Lisaks tõi Simson välja, et Tallinna Sadama IPO tõstab ettevõtte tuntust, võimaldab senisest suuremas mahus pensioniraha koduturule investeerida, aktiviseerib börsil kauplemist ning kasvatab Eesti mainet eduka investeerimiskeskkonnana.

Tallinna Sadama aktsiate avalik noteerimine on kokku lepitud valitsuse koalitsioonilepingus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles