Juhtide palgad paremad kui enne kriisi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viacomi juht Philippe Dauman Lady Ga-Ga (vasakul) ning abikaasa Deborahga MTV muusikaauhindade jagamisel. Dauman oli eelmisel aastal S&P 500 ettevõtete kõige kõrgemini tasustatud juht.
Viacomi juht Philippe Dauman Lady Ga-Ga (vasakul) ning abikaasa Deborahga MTV muusikaauhindade jagamisel. Dauman oli eelmisel aastal S&P 500 ettevõtete kõige kõrgemini tasustatud juht. Foto: SCANPIX

USA suurettevõtete juhid teenisid eelmisel aastal paremat tasu kui 2007. aastal, mil majandus õitses, aktsiaturud püstitasid uusi rekordeid ning tööpuudus oli praegusest poole väiksem. Kõige suuremad palgatšekid panid taskusse meedia ja meelelahutusfirmade juhid.

Standard & Poor’s 500 indeksisse kuuluvate ettevõtete juhtide keskmine sissetulek eelmisel aastal oli üheksa miljonit dollarit, selgub analüüsifirma Equilar andmetest. Seda on 24 protsenti ehk peaaegu neljandiku võrra enam kui aasta varem. The Associated Press kirjutab Equilari analüüsile tuginedes, et firmajuhtide sissetulek suurenes kõikides segmentides: kasvasid nii palgad, boonused, aktsiaosalused, optsioonid (õigus aktsiaid millalgi tulevikus kindla kokkuleppelise hinnaga omandada-toim.). Kõige enam kasvasid sularahaboonused: kahel kolmandikul juhtidest olid need suuremad kui 2009. aastal, osadel oli kasv isegi kolmekordne.

Firmajuhte premeeriti ettevõtete kasumite kasvu eest. Viimased kasvasid tänu majanduse mõningasele kosumisele ning ettevõtetes toimunud kulude kärpimisele. AP analüüsi kohaselt kasvasid ettevõtete kasumid mullu keskmiselt 41 protsenti.

Eelmisel aastal paranes olukord ka aktsiaturul. Eelmisel aastal oli keskmine hinnatõus 13 protsenti ning praeguseks on 2009. aastaga võrreldes hinnad pea kahekordistunud. Ka see trend on juhtide rahakoti seisu parandanud, sest suurt osa neist premeeritakse firma aktsia hinna tõusu eest.

AP analüüsis Equilari andmete alusel 334 S&P 500 ettevõtet, kes olid oma aruanded aprilli lõpuks esitanud. Arvesse võeti vaid need firmad, kellel oli nii 2009. kui 2010. aastal sama juht.

Kõige kõrgemini tasustatud juht eelmisel aastal oli muuhulgas MTV, Nickelodeoni ja Paramount Picturesi omanikfirma Viacomi juht Philippe Dauman. Tema sissetulekut hinnati mullu 84,5 miljonile dollarile ehk kaks ja pool korda 2009. aastast kõrgemaks.

Dauman allkirjastas uue lepingu mullu aprillis ning see sisaldab kompensatsioonina nii aktsiaid kui optsioone, mille väärtus lepingu allkirjastamise ajal hinnati 54 ,2 miljonile dollarile.

Kümnest enimmakstud juhist kuus olid meedia või meelelahutussektori esindajad, kelle ettevõtete tulemuste paranemist toetasid reklaamituru taastumine ning digitaalmeedia areng.

CBSi juht Leslie Moonvesi tasu oli 56,9 miljonit dollarit, Discovery Communicationsi juhil David Zaslavil 42,6 miljonit dollarit, Comcasti juhil Brian Robertsil 31,1 miljonit dollarit. Walt Disney juht Robert Iger teenis 28 miljonit ning Time Warneri boss Jeff Bewkes 26,1 miljonit dollarit.

Enimmakstud juhtide esikümme teenis eelmisel aastal 440 miljonit dollarit ehk 2009. aasta tulemusest kolmandiku võrra enam.

Edetabelisse kuulujatest neli: Dauman, Moonves, Roberts ning Occidental Petroleumi juht Ray Irani olid kümne enimmakstud juhi seas nii 2009. kui 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles