Palo: edaspidi on fookuses tööstuse digipööre ja e-residentsus

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Õhtuleht

Valitsuse majandusarengu komisjon kiitis heaks majandusministeeriumi loodud IKT arenguprogramm, mille fookuses on tööstuse ja ehituse digipööre ning e-residentsuse projekti laiendamine. 

Samuti jätkub e-Eesti võimestamise programmi vahenditest 2000 IT-spetsi Eestisse toomine ja IKT-alase teadusarenduse edendamine.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul on järgmisel aastal käivitatava e-Eesti võimestamise programmi eesmärk IKT-sektori ja digimajanduse arengu hoogustamine.

«Eesti on küll maailmas tuntud riiklike e-teenuste laialdase kasutuse poolest, aga tööstuse digitaliseerimine ja digiehitus on seni vaeslapse osasse jäänud. Seda tõid välja nii erinevad valitsuse asjatundjad kui erasektori IT-ekspertidest koosnev nõukoda, kellega koostöös arenguprogramm valmis. Eesti töötleva tööstuse lisandväärtus on Euroopa keskmisest näitajast ligi poole kehvem, 55 protsenti ning see mahajäämus ei kao niisama lihtsalt. Riik peab tööstuse digitaliseerimisele õla alla panema,» kommenteeris minister Palo.

Tema sõnul on nii võimalik luua Eestisse uusi kõrgepalgalisi töökohti ning IKT sektoris tegutsevaid ettevõtteid, kes ja riigi maksudesse panustavad

IKT arenguprogrammi kogumaht on 28 miljonit eurot, 2018. aastal investeerib riik 8 miljonit ja edaspidi 10 miljonit eurot aastas. Peamisteks eesmärkideks on tuua 2020. aastaks Eestisse 20 000 e-residendi ettevõtet, mis toovad kokku Eestisse aastas üle 86 miljoni euro. Samuti on plaanis tuua juurde 2000 kõrgepalgalist IT-spetsialisti, liikuda jõuliselt edasi tööstuse ja ehituse digitaliseerimisega ning võimendada suurima potentsiaaliga teadusarendusprojekte, teiste seas näiteks andmekaeve ja küberkaitse vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles