Riik esitas ID-kaardi probleemiga seoses kaarditootjale nõude (6)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Arm (RIA) ja Margit Ratnik (PPA)ajakirjanike ees
Margus Arm (RIA) ja Margit Ratnik (PPA)ajakirjanike ees Foto: Aivar Pau

Politsei- ja piirivalveamet on esitanud ID-kaardi turvaprobleemiga seoses kaarditootjale Gemaltole ametliku nõude.

Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) arendusosakonna büroojuht Margit Ratnik tunnistas täna Postimehele selleteemalisele küsimusele vastates, et kahjunõude läks riigi poolt välja  septembri alguses.

«Eesti riik on esitanud oma lepingupartnerile kahjunõude. Kindlasti juristid tegelevad selle teemaga ja kui on rohkem selgust, siis me tõenäoliselt saame sellest ka rääkida.  Kahjunõue on meie vandeadvokaadi juhtimisel töös,» ütles Ratnik.

Mis puutub riigi tehtud kulusid turvaprobleemi lahendamisele, siis vastas Ratnik, et nende suurus selgub siis, kui viimane ID-kaart on uuendatud või uuendamata kaart väljavahetatud. «Me räägime ligi 750 000 mõjutatud kaardist – iga selline kaart omab riigile kulu,» lisas ta.

Nõude sisu ja nõutava summa suurust ta täna avalikustama ei nõustunud. «Kinnitan teile, et Eesti riik on oma kahjud ja huvid kokku löönud ja vastava nõude lepingupartnerile esitanud. Advokaadid teemad oma tööd väga hästi,» sõnas Ratnik.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) eID valdkonna juht Margus Arm märkis, et RIA sai juhtumist teada augusti lõpus. Seega esitas riik kahjunõude üsna pea pärast probleemi ilmsikstulekut.

Gemalto AG-d esindab vaidlustes riigiga PwC Legal. «Esitame oma seisukohad esimesel võimalusel,» ütles Postimehele PwC Legali partner ja vandeadvokaat Priit Lätt.

Alates 25. oktoobrist kuni tänaseni on 232  000 inimest oma ID-kaarti uuendatud, neist 188 000 kauguuendamise teel.

Eilse päeva jookusul kauguuendas oma ID-kaarti üle 7000 inimese ning süsteemid toimivad Armi sõnul stabiilselt.

ID-kaardi kasutajate hulk on aga kasvaud 20 000 inimese võrra. e-residendid olid eilseks uuendanud 3800 kaarti.

«Jätkuvalt käib aktiivne arendus selle nimel, et aasta lõpus saaks pakkuda ka uuendatud ID-kaartidega dokumentide krüpteerimise tarkvara,» lisas Arm ja märkis, et lahendamisel on ka Chrome’i veebilehitseja kasutamisega seotud probleemid Apple’i toodete omanikel.

Uuendamise käigus on nö lukku läinud 200 kaarti ja neid on tulnud minna PPA kontorisse vahetama. Uuendatud tarkvaraga  - nii arvuti kui selle programmide omaga - sellist probleemi Armi sõnul ei tekiks.

Politseis käib jätkuvalt 2000-3000 inimest oma kaarte uuendamas. Järjekorrad on jätkuvalt ligi tund aega pikad suuremates büroodes Tallinnas.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles