Rootsi pangad tunnistavad, et kinnisvararalli on läbi

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmi eeslinn Solna.
Stockholmi eeslinn Solna. Foto: David Sica / Stella Pictures

SEB ja Handelsbanken tõdevad, et Rootsi kinnisvaraturg on jahtumas, kuid ei näe selles probleemi. 

Rootsi aastakümneid kestnud kinnisvarabuum on läbi, kinnitavad kaks riigi panka Financial Timesi vahendusel. Samas märgivad pankade juhid, et investoritel pole põhjust muretseda, sest pangad pole ohus ka juhul, kui pidu läbi saab.

«Majapidamiste laenukoormus ei saa tõusta. See ei ole enam jätkusuutlik,» rääkis SEB juht Johan Torgeby.

Elamute hinnad Rootsis on viimased 10 aastat kasvanud keskmiselt 6 protsenti aastas. Samal ajal on majapidamiste võlakoorem kasvanud ning see teeb regulaatoritele muret.

«Turg hakkab jahtuma,» arvas Handelsbankeni juht Anders Bouvin. «Üldiselt on üha vähem inimesi uutest korteritest huvitatud ning tehingute arv langeb.» Elamispindade hinnad langesid Rootsis septembrikuu jooksul 1,5 protsenti, tegemist on esimese langusega mitme aasta jooksul.

«See on võtnud küll kümme aastat aega, aga uusi eluruume ehitatakse nüüd nii palju, kui on soovijaid,» viitas Torgeby kinnisvarakitsikuse lõpule.

Suurt hinnalangust tema arvates ette näha ei ole, pigem hinnad stabiliseeruvad ja ei kasva enam pöörase hooga. Täna ootab ainult 43 protsenti Rootsi majapidamistest, et kinnisvarahinnad veelgi tõusevad. Veel kuu varem ootas seda 66 protsenti vastanuist. Nende hulk, kes ootavad kinnisvarahindade langust, on kasvanud 32 protsendini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles