Seppälä on nüüd Eestis ametlikult pankrotis, ligi 40 töötajat koondatakse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumme tuisanud Seppälä silt mõned aastad tagasi Tartus
Lumme tuisanud Seppälä silt mõned aastad tagasi Tartus Foto: Margus Ansu

Vähem kui kaks kuud pärast seda, kui Helsingi kohus kuulutas välja Seppäla emaettevõtte pankroti, tegi sama otsuse möödunud nädalal Seppälä Estonia OÜ osas ka Harju maakohus. Küll aga on ettevõttel Eestis üks kauplus veel avatud ning ajutiselt võidakse avada ka mõni teine senine müügikoht.

Pärast mitu aastat kestnud majandusraskusi kuulutas Helsingi kohus 15. septembril välja Seppälä Oy ja Seppälä Finland Oy pankroti, määrates ettevõtete pankrotihalduriks vandeadvokaadi Jari Salmineni. Seppälä Eesti tütarettevõtte pankroti kuulutas Harju maakohus välja 9. novembril.

Välistatud ei ole osade kaupluste ajutine avamine

Seppälä Estonia OÜ pankrotihalduri Tarmo Repi sõnul on ettevõttel hetkel veel avatud üks pood ja see on Lasnamäe Centrumi oma. «Samas ei ole välistatud, et kokkuleppel üürileandjatega võidakse müügiks avada ajutiselt ka mõni täiendav pood,» lisas Repp. Veel 18. oktoobril oli ettevõttel Eesti avatud neli kauplust senisest 13-st.

Meie Maa kirjutas eile, et alates 6. novembrist on suletud näiteks Saaremaal Auriga Keskuses asunud Seppälä kauplus. «Seppälä avas Auriga keskuses uue kontseptsiooniga kaupluse käesoleva aasta mais, kuid nüüd, tingituna ettevõtte pankrotistumisest, on ka Kuressaare kauplus möödunud esmaspäevast saadik suletud,» kinnitas maakonnalehele Auriga Keskuse esindaja Kristjan Maaroos.

Ka märkis ta, et tema hinnangul käivitus Seppälä kauplus Auriga Keskuse hästi, hoolimata asjaolust, et pankroti tõttu on tänaseks suletud valdav osa ettevõtte kauplusi nii Eestis kui ka Soomes. «Hetkel tegeleme antud pinnale uue üürniku otsimisega, mis eeldatavalt saab olema samuti rõivakauplus,» lisas keskuse esindaja.

Osad töötajad jäävad veel mõneks ajaks palgale

Mis puudutab Seppälä Estonia töötajaid, siis pankrotihaldur Tarmo Repi sõnul tehti ettevõtte siinsete töötajate koondamisega algust juba enne 9. novembri pankrotiotsust, kuigi kellegi töölepingut veel otseselt lõpetatud. Viimane sõltub töötukassast, kes peab otsutama lepingute lõpetamise ja hüvituste välja maksmise aja.

«Töötajaid ja töötukassat on informeeritud. Osad töötajad 40-st jäävad alles ka pankrotimenetluse ajaks ning aitavad kaasa vara realiseerimisele,» märkis Repp. Tema sõnul ei ol neil veel üksikasjalikku ülevaadet maksmata palkadest.

Pankrotihalduri sõnul otsustatakse Seppälä Estonia OÜ tegevuse jätkamine 4. detsembril toimuval võlausaldajate esimesel üldkoosolekul. Repp märkis, et üldiselt tehakse pankrotimenetluse käigus kindlaks nõuete suurus ja müüakse pankrotivõlgniku vara. Tema kinnitusel makstakse menetluse lõpus jaotise alusel summad võlausaldajatele välja lähtuvalt pankrotiseadusest tulenevatest põhimõtetest.

Seppälä Estonia OÜ juhatus esitas Eestis Harju Maakohtule võlgniku pankrotiavalduse 22. septembril ja Tarmo Repp nimetati ettevõtte ajutiseks pankrotihalduriks 3. oktoobril. Ilma tema nõusolekuta on Seppälä Estonia OÜ vara käsutamine keelatud.

Ettevõte otsis pikalt väljapääsu

Seppälä emaettevõtet on juba aastaid kimbutanud majandusraskused. 1930. aastal asutatud Seppäla ostis kaks aastat tagasi Eveliina Melentjeff koos abikaasa Timo Melentjeffiga Stockmanni ketilt, kelle omandusse oli ettevõte jõudnud 1988. aastal.

Kuigi Stockmann omandas omal ajal kasumliku ettevõtte, oli juba 2015. aastaks ettevõtte majandusraskustes. Kuigi veel augusti lõpus lubas Eveliina Melentjeff, et teeb kõik, mis tema võimuses, et ettevõtet pankroti äärelt päästa, kuulutas Helsingi kohus selle ettevõtte enda avalduse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles