Saksamaa töösturite halb unenägu: britid lahkuvad ja kokkulepet ei tule (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldus Londonis.
Brexiti-vastane meeleavaldus Londonis. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Kui Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust ilma kokkulepet saavutamata, annab see Saksamaa majandusele valusa hoobi. 

Brexiti läbirääkijate kannatus on katkemas. Tõenäoliselt on 2019. aasta 30 märtsiks britid Euroopa Liidust läinud. See tähendab, et Brexit ilma igasuguse kokkuleppeta on väga tõenäoline. Saksamaa majanduse jaoks on taoline väljavaade aga sünge, vahendab Welt.

«Brüsselil on õigus, kui nad britte survestavad ja panevad nad ultimaatumi ette. Kuues läbirääkimiste ring on lõppenud ilma suurema eduta,» arvas Saksamaa Kaubandus-Tööstuskoja juht Martin Wansleben.

Selle nädala alguses on ettevõtjate ühenduste esindajatel Suurbritanniast ja Euroopa Liidust võimalus oma hirme jagada briti peaministri Theresa Mayga.

«Kell tiksub» hoiatas Briti tööstusettevõtete konföderatsiooni juht Paul Drechsler, kelle hinnangul on lõpuks vaja välja tulla selge strateegiaga, kuidas tulevikus Euroopaga asju ajada saab. «Hetkel meenutab see kõik seebiooperit, kus igal nädalal tuleb uus episood,» arvas ta.

Saksamaa tööstusettevõtete esindajate sõnul on 17 kuud täiesti olematu aeg, kuna investeeringud on väga pikaajalised.

Kuues läbirääkimiste ring lõppes reedel Brüsselis märkimisväärse eduta. Euroopa Liidu poolne läbirääkimiste juht Michel Barnier andis brittidele kaks nädalat aega, et selgitada oma seisukohta finantskohustuste osas.

Peaminister Theresa May lubas septembris peetud kõnes lahutuseks välja käia 20 miljardit eurot. Briti meedia hinnangul on valitsus nõus seda summat oluliselt kasvatama. Enne 22 novembrit, kui Suurbritannia tuleb välja uue riigieelarvega, ei ole aga mingeid arenguid loota. Siis jääb kahenädalase tähtaja lõpuni ainult kaks päeva.

Lahutuse  hind on üks kolmes peamisest tüliõunast, mida läbirääkijad tahavad ära lahendada enne, kui teiste teemade kallale asuda. Teised põletavad küsimused on Euroopa Liidu kodanike õigused brexitijärgses Suurbritannias ning brittide õigused Euroopa Liidus. Kolmanda küsimusena ootab lahendamist piir Põhja-Iirimaaga.

Euroopa Liidu juhid otsustavad 14. ja 15. detsembril, kas läbirääkimistel on tehtud mingeid edusamme ja kas on võimalik hakata arutama suhteid Suurbritanniaga pärast Brexitit. Selleks, et 27 liikmesriiki saaksid ennast ette valmistada, on kohustused vaja varakult kokku leppida, arvas Barnier.

Kui mingile kokkuleppele ei jõuta, hakkab kaubandus Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel käima vastavalt WTO reeglitele. Paljude tööstusharude hinnangul on selline väljavaade aga pöörane ja hirmuäratav.

See tähendab, et paljudele Saksamaa ettevõtetele hakkavad kehtima ekspordimaksud. «Ainuüksi autotööstusele tähendaks see 2,35 miljardit eurot tollimakse,» rääkis Wansleben. Mullu eksportis Saksamaa Suurbritanniasse 20,8 miljardi euro eest autosid. Saksamaa keemia ja farmaatsiatööstuse jaoks tähendab see 200 miljonit eurot lisamakse.

Ka autotootjad saareriigis on kogu segadusest häiritud. USA autotootja Ford valmistab mootoreid Suurbritannias, milles lõviosa lähevad kasutusse tehastes Euroopa Liidus. Kui eksport Euroopa Liitu muutub kulukaks, muudab see kogu tootmise saareriigis liiga kalliks.  

Ka Pooled Suurbritannias toodetud autodest lähevad Euroopa Liitu, kust ostetakse sisse paljud vajalikud komponendid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles