Fitch tõstis Eesti riigireitingu väljavaate positiivseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti majanduskasvu veab ehitus.
Eesti majanduskasvu veab ehitus. Foto: PantherMedia/Scanpix

Rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch kinnitas Eesti pikaajalise riigireitingu senisel tasemel A+ ning tõstis reitingu väljavaate stabiilsest positiivseks, vahendas rahandusministeerium.

Eesti on Fitchi hinnangul pöördunud tagasi suurema majanduskasvu kursile, mis vastab riigi pikaajalisele võimekusele. Pärast üleilmset finantskriisi jäi Eesti majanduskasv potentsiaalile alla. 

Paranemine tuleneb agentuuri hinnangul riigi tugevast eelarvepoliitikast, väliskeskkonna soodsatest arengutest ja sisetarbimise ning investeeringute kasvust Eestis. 

Fitchi teatel on kasvanud agentuuri veendumus, et Eesti tugev poliitikakujundamise raamistik, millele on iseloomulik konservatiivne eelarvepoliitika, ning liikmesus euroalas, vähendavad makromajanduslikku volatiilsust ja riske majanduses. 

Agentuur ootab tänavu Eesti majanduskasvuks 4 protsenti ning 2018.–2019. aastal 3 protsenti. Tõusvate palkadega tööturule mõjub Fitchi hinnangul hästi valitsuse töövõimereform, mis on tööjõu pakkumist suurendanud. Inflatsioon agentuuri hinnangul järgmisel kahel aastal väheneb, seda toetab ka valitsuse eesmärk parandada eelarvetasakaalu aastaks 2020. Fitchi hinnangul on eelarve tasakaalu lähedal. 

Alates euroalaga liitumisest 2011. aastal on Eesti keskmine eelarveülejääk olnud 0,2 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), mis on vähendanud võlakoormust ja on aidanud kaasa varade kogunemisele, hoolimata aastaid väldanud madalast majanduskasvust ja ebasoodsatest välistingimustest. Eesti valitsussektori võlakoormus on praegu kõige madalam sama reitinguga riikide hulgas ja tõenäoliselt kahaneb ka edaspidi.  

Valitsuse finantsvarad moodustavad 43,5 protsenti SKPst. Sealhulgas on likviidseid varasid ehk võlakirju, raha ja hoiuseid 7 protsenti SKPst.

Eesti majandus on muutunud välismaailma suhtes laenuandjaks, märgib agentuur. Kui 2011. aastal oli Eesti majanduse koguvõlgnevus välismaailma ees 5,6 protsenti SKPst, siis tänavu on Eesti majandus andnud välismaailmale laenu mahus 11,3 protsenti SKPst ja see tõenäoliselt kasvab edaspidi. 

Eesti pankade varade kvaliteet ja kapitaliseeritus on Eestis agentuuri hinnangul hea. 

Reitingu positiivne väljavaade viitab võimalusele, et reiting võib tulevikus tõusta. Stabiilne väljavaade viitab sellele, et tõenäoliselt püsib reiting edaspidi samal tasemel, märkis ministeerium. 

Tasemele A+ tõstis Fitch Eesti riigireitingu juulis 2011. Sellest ajast kuni praeguseni oli ka reitingu väljavaade stabiilne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles