Euroopas võib peituda kildagaasi-aare

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa ebakonventsiaalsed gaasivarud võivad olla piisavalt suured, et vähendada oluliselt energiasõltuvust Venemaast ja Lähis-Idast.

Nagu selgub Euroopa energiajulgeoleku keskuse EUCERSi värskest raportist, võib Euroopas olla tehniliselt kättesaadav isegi rohkem kildagaasi, kui aprillis USA energiaameti poolt pakutud 624 triljonit kuupjalga.

EUCERS lisab, et enne kui toomine kõne alla võiks tulla, seisab ees mitmeid keskkondlikke väljakutseid.

Kildagaasi tootmine on tekitanud revolutsiooni Põhja-Ameerika energiaturul ning võimaldanud kunagisel suurimportijal USA-l gaasi vallas iseseisvuda.

EUCERSi uuringus seisab: «Teoreetiliselt võiksid Euroopa ebakonventsionaalsed gaasivarud katta nõudluse veel vähemalt 60 aastaks.»

Raportis järeldatakse, et isegi kui murdosa potentsiaalsetest gaasivarudest käibele läheks, muutuks olukord energiajulgeoleku osas aastakümneteks.

«Kildagaas võib ajavahemikus 2015-2030 osutuda traditsioonilistele eksportijatele nagu Venemaale tohutuks väljakutseks,» lisab raport.

Mitmed maailma juhtivad naftafirmad, nende hulgas ExxonMobil ja Chevron, on endale juba Euroopas maad soetanud, pidades silmas võimalust kildagaasi varusid uurima hakata.

Chevron plaanib esimest puurauku Poolasse, kus on rentinud 400 000 hektarit maad. Exxon­Mobil on alates 2008. aastast teostanud Saksamaa kirdeosas juba kuus puurimist.

EUCERS rõhutab, et keskkonnaküsimused on Euroopas, kus inimasustus on palju tihedam kui USAs, eriti teravad.

Kuna kildagaas paikneb väga sügaval maapõues asuvates kivimites, kardavad keskkonnakaitsjad, et mõju põhjaveele võib osutuda ettearvamatult suureks. Teadaolevalt on USAs kodustest kraanidest maagaasi tulnud.

Prantsusmaa keelustas märtsikuus kildagaasi puurimised kuni kahe ametliku raporti avaldamiseni juunis.

EUCERSi hinnangul ei ole ELi seadused adekvaatsed tagamaks kildagaasi uuringute ja tootmise keskkonnasõbralikust.

Raskusi võib tulla ka omandiõigustega. Erinevalt USAst, kus maaomanikule kuulub ühtlasi kogu selle maa all leiduv vara, on viimane enamikes Euroopa maades riigi oma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles