Kokk: tubakatooted peaksid vähemalt ühes kassas olema nähtaval kohal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid.
Sigaretid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maaelukomisjoni esimehe ja riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liikme Aivar Koka sõnul ei tohiks tubakatoodete väljapanekut täielikult keelustada ja igas poes võiksid vähemalt ühes kassas olla tubakatooted nähtaval kohal.

«Praegune parandusettepanek on selline, et igas poes võiks vähemalt ühes kassa olla tubakatooted nähtaval ja ülejäänud kassades oleksid need peidetuna,» ütles Kokk BNS-ile.

Kokk ütles, et selline muudatus tubakaseaduse eelnõus aitaks kaasa väikepoodide säilimisele maakohtades. «Muudatusettepanek kehtiks kõikide poodide kohata – nii suurte kui ka väikeste. Ühtepidi päästaks see väikepoed, kuna väikepoodides ongi tihtipeale ainult üks kassa. Lisaks on Lõuna-Eestis suureks probleemiks ka piirikaubandus ning me ei tohiks väikepoodidele veel lisatakistusi juurde tekitada,» rääkis ta.

Kokk lisas, et teiseks muudatuste esitamise põhjuseks oli suitsupakkidel olevate kolepiltide positiivne mõju suitsetamise vähendamisel. «Poolteist aastat tagasi menetlesime riigikogu sotsiaalkomisjonis kolepilte suitsupakkidel, tubakapoliitika rohelise raamatu kohaselt vähendavad kolepildid tubaka kasutamist 30 protsenti. Kuid suitsupakkide peitmine vähendab ainult 0,12 protsenti. Me tegelikult oleme saavutanud juba pooleteise aastaga selle, et suitsetajaid on tänu kolepiltidele 10 protsenti vähem. Kui me nüüd kaotame kolepildid ära, siis võib pooleteise aastaga saavutatud tulemus kaduda,» märkis ta.

Seejuures peab Kokk üheks probleemiks ka seda, et praegu menetluses olev tubakaseadus võib olla vastuolus põhiseadusega ning tuua kaasa tubakamüüjate kaebused. «Tubakamüüjad näevad põhiseaduslikku riivet selles, et nemad ei tohi oma kaubamärki näidata. Samas on tegu huvitava olukorraga, kus sotsiaalministeerium ütleb, et põhiseadusega vastuolu ei ole, juristide ja justiitsministri järgi on tegu väga suure põhiseaduse vastase riivega ning riigikogu õigusosakond ütleb, et see vastuolu on pigem väike,» rääkis maaelukomisjoni esimees.

«Kuna ettepanekuid on mitmeid, siis tegingi selle põhjal taolise kompromissettepaneku, et vähemalt ühes kassas võiksid tubakatooted olla nähtaval. Sellisel juhul ei ole vastuolu põhiseadusega ning tubakamüüjad ja kaupmehed ei saa seda ka vaidlustada,» lisas Kokk.

Tubakaseadus läbis selle aasta veebruaris riigikogus esimese lugemise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles