Poola suurim pank himustab Luminori (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminor Groupi nõukogu esimees Nils Melngailis (vasakul) ja juhatuse esimees Erkki Raasuke.
Luminor Groupi nõukogu esimees Nils Melngailis (vasakul) ja juhatuse esimees Erkki Raasuke. Foto: Ieva Leiniša/LETA/Scanpix

Poola suurim pank PKO BP on võtnud ühendust Luminoriga, mis hakkas tegutsema 1. oktoobril Nordea panga ja DNB Balti äride ühendamisest, kirjutab kahele allikale tuginedes Reuters.

Ühe allika sõnul lükati pakkumine tagasi, kuid PKO on huvitatud laienemisest nii Leetu, Lätti kui ka Eestisse.

«PKO ütles, et ei soovi alustada siinseid operatsioone nullist,» ütles üks allikas. uudisteagentuurile. «PKO sõnul rääkisid nad Luminoriga ülevõtmisest, kuid mitte mingisugust huvi pakkumine ei äratanud,» lisas ta. Ka teine allikas kinnitas PKO huvist Luminori vastu, kuid ei öelnud, kuidas ettepanek vastu võeti.

Luminor Groupi juht Erkki Raasuke on öelnud, et Luminoril on plaan minna börsile, aga see ei juhtu ilmselt enne kolme aastat.

PKO, Nordea ja DNB keeldusid Reutersile teemat kommenteerimast.

Esimese allika sõnul on Balti riikide mõnedel valitsustel huvi PKO sisenemise vastu turule, aga nad on olnud skeptilised, sest turg on tugevasti Skandinaavia pankade haardes, kellel pole mingit huvi seda haaret vähendada.

«Poola valitsus soovib, et PKO laieneks, mistõttu on loogiline, et pank on esindatud Balti riikides, mis on Poola naabriks,» ütles Reutersile Leedu investorite liidu nõukogu esimees Vytautas Plunksnis. «Balti riikides on võimalik saada olulist turuosa vaid ühe tehinguga, mida on palju keerulisem saada sellistel turgudel nagu Tšehhi Vabariik või Rumeenia, kus Poola ärid tavaliselt üle võtmas käivad,» lisas ta.  

Luminor on Balti regiooni suuruselt kolmas pangandusgrupp 1,3 miljoni kliendi ja peaaegu 3000 töötajaga, mille laenude maht ulatub 12 ja hoiuste maht üheksa miljardit eurot.   

Grupi aktsiatest kuulub 56 protsenti Nordeale ning 44 protsenti DNB-le, aga panga põhikirja kohaselt on kahel omanikul hääleõigus võrdne.

PKO on Kesk-ja Ida-Euroopas suurim pank mille varade maht on 286 miljardit Poola zlotti (68,6 miljardit eurot). 2014. aastal omandas pank 2,8 miljardi zloti (0,67 miljardi euro) eest Nordea panga Poola ärid.

PKO on noteeritud Varssavi börsil, kuid 51,24 protsenti aktsiatest kuulub otseselt või kaudselt riigile. Rahandusministeeriumile kuulub 40,99 protsenti ning riigile kuuluvale pangale Bank Gospodarstwa Krajowego 10,25 protsenti aktsiatest. Riik on andnud mõista, et soovib osalust vähendada. Bank Gospodarstwa Krajowego müüb 10 protsenti ning rahandusministeerium müüb rohkem vastavalt turunõudlusele. Riigi osalus langeb seejärel 25 protsendile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles