EAS: riik peaks ettevõtlust rohkem toetama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Ivask.
Alo Ivask. Foto: Julia-Maria Linna / Äripäev

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) hinnangul peaks riik pärast Euroopa Liidu toetuste märkimisväärset vähenemist riigi vahenditest ettevõtlust toetama suuremal määral, tänavu on EAS-i kasutada 200 miljonit eurot, millest vaid 15 miljonit on riigieelarvelised vahendid.

«Poliitikud peavad juba täna mõtlema, kuidas toetab riik Eesti majanduse arengut pärast 2020. aastat. Näiteks sel aastal on EAS-ile riigi poolt pandud eesmärkide täitmiseks 200 miljonit, millest Eesti riigieelarvelised vahendid moodustavad vaid 15 miljonit eurot,» teatas EAS-i juhatuse esimees Alo Ivask.

«Mõistlik on juba praegu hakata pidama arutelusid, millistele valdkondadele peab riik vajalikuks eraldada vahendeid 2021. aastal algaval Euroopa Liidu eelarveperioodil. Näiteks täna on praktiliselt kogu ettevõtluse ja ekspordi toetamine rahastatud Euroopa Liidu vahenditest,» ütles Ivask.

Ivaski sõnul oli EAS-i toetust saanud ettevõtete ekspordimaht möödunud aastal 4,5 miljardit eurot ning EAS-i klientide käive kasvas kolmandas kvartalis 62 miljoni euro võrra. Lisaks sellele on EAS-i abiga toodud välisinvesteeringute maht riiki 322 miljonit eurot ning kolme aasta jooksul on loodud ligi 2900 uut töökohta. Eesti turismiteenuste eksport kasvas möödunud aastal 2,7 protsenti 1,71 miljardi euroni.

Ta lisas, et EAS pole ainult toetuste jagamise sihtasutus, mis ei tähenda, et erinevate meetmete kaudu ettevõtluse või regionaalarengu toetamine ei ole vajalik. «See on väga oluline, kuid EAS-i tegevusvaldkond on palju laiem. Me vastutame selle eest, et Eesti oleks atraktiivne sihtkoht turistidele, et meie ettevõtted oleksid üha võimekamad eksportijad ning Eestisse tuleksid välisinvesteeringud, mis loovad meie inimestele töökohti.»

Ivaski sõnul plaanib sihtasutuse juhatus kohtuda ka valitsuse liikmete, ministeeriumite ja partnerorganisatsioonide esindajatega. Eelmisel kuul esitles EAS-i juhatus sihtasutuse senist tegevust ja tulemusi ka riigikogu majanduskomisjonile.

2000. aastal loodud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on riikliku ettevõtluse tugisüsteemi üks suuremaid institutsioone ning viib Eesti riigi poolt sihtasutusele antud ülesandeid ellu nelja peamise tegevusvaldkonna kaudu: Eesti ettevõtete ekspordivõimekuse hoogustamine, turistide arvu kasvatamine, välisinvesteeringute Eestisse toomine ning Eesti regionaalsele arengule kaasa aitamine erinevate toetuste kaudu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles