Ettevõtjad kardavad üha enam äripartnerite äpardumist

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Tambla.
Meelis Tambla. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Üha rohkem Eesti ettevõtteid kindlustavad müügitehinguid, kuna kardavad, et nende äripartneritel võivad tekkida makseraskused või pankrott.  

KredEx Krediidikindlustus on tänavu kolmanda kvartali lõpu seisuga kindlustanud ettevõtete tehinguid 270 miljoni euro eest, mida on 15 protsenti enam kui mullu samal ajal, teatas firma.

Kredexi Krediidikindlustuse juht Meelis Tambla selgitas, nad tunnevad ettevõtetega igapäevaselt suheldes, et majanduse kiire kasv on toonud kaasa suurema ettevaatlikkuse võimalike makseriskide osas, mis on sageli kiire kasvu paratamatuks osaks.

Tambla sõnul on ka käesolev aasta tõestanud makseriskide ennetamise olulisust ettevõtetele. «Viimases kvartalis hüvitasime ettevõtetele kokku 129 000 euro eest krediidikahjusid olukordades, kus äripartnerilt oodatav summa jäigi makseraskuste või näiteks pankroti tõttu laekumata ning oleks tähendanud ettevõtetele arvestatavaid majanduslikke raskusi,» tõi Tambla välja.

KredEx Krediidikindlustus on tänavu hüvitanud krediidikahjusid enam kui 506 000 euro eest. Suurim kahju hüvitati Eesti ettevõttele, kelle äripartneriks oli Itaalia firma, kellelt ei laekunud lubatud makseid müüdud kauba eest. Samuti hüvitas Kredex luhtunud äritehingu Venemaa äripartneriga, kes läks pankrotti. Kahjusid tuli hüvitada ka Soome, Rootsi ja Läti äripartnerite makseraskuste tõttu. Ligi 65 protsenti kõigist KredEx Krediidikindlustuse poolt kindlustatud tehingutest on seotud just ekspordiga.

KredEx kindlustab Eesti ettevõtete äritehinguid rohkem kui 60 erinevas riigis, kindlustusega kaetud käive ületab aasta jooksul pool miljardit eurot. Üheksa kuuga on riiklikule kindlustusseltsile laekunud kindlustusmakseid rohkem kui 1,4 miljonit eurot, mis on viiendiku võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

KredEx Krediidikindlustus on ainus kohalik krediidiriskide kindlustusettevõte Eestis, mis pakub eksportijatele võimalust kindlustada oma äri laekumata arvetest tulenevate kahjude vastu. Igal ettevõttel on võimalik uurida talle sobivaid kindlustuslahendusi ekspordikalkulaatoris: ekspordikindlustus.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles