Eesti Energia bensiin jõuab viimaks autopaaki (5)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Hando Sutter.
Eesti Energia juht Hando Sutter. Foto: Tairo Lutter

Eesti Energia bensiini puhastamise seade on parandanud õlitehastes toodetava põlevkivibensiini kvaliteeti. Seetõttu on seda nüüd hõlpsam müüa Hollandi sadamatesse, kust sellest valmistatakse paaki kallatav mootorikütus.

Põlevkivibensiin liigub põhiliselt Eesti Energia õlitehaste mahutipargist mööda raudteed Sillamäe sadamasse, kust tankerid viivad selle edasiseks töötlemiseks Hollandi sadamatesse (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen), teatas ettevõte.

Sealsetes rafineerimistehastes tehakse põlevkivibensiinist näiteks mootorikütust, millega autod sõidavad. Puhast põlevkivibensiini autopaaki ei kallata, see vajab eelnevat töötlemist, selgitas Eesti Energia kommunikatsioonijuht Kaarel Kuusk.

Küsimuse peale, et kas põlevkivibensiinist ei võiks tulevikus hakata lausa Eestis mootorikütust tootma, vastas Kuusk, et see eeldab nafta rafineerimistehase ehitamist.

«Praegu asuvad lähimad asuvad Soomes ja Leedus. Eestisse rafineerimistehase rajamiseks on vaja suuremat tootmismahtu,» ütles ta, lisades, et praegu on mõistlikum toodangut puhastada teatud tasemeni ja edasi müüa.

«Ei saa aga välistada, et tulevikus, kui turg seda soodustab ja õlitoodang on suurem, rajame rafineerimistehase,» andis Kuusk lootust.

Möödunud aastal tootis Eesti Energia enda õlitehastes 43 825 tonni põlevkivibensiini, selle aasta esimese poole toodang ulatub aga juba 27 816 tonni.

Põlevkivibensiini kvaliteet on kõvasti paranenud

Hiljuti kasutusele võetud tehnoloogia abil puhastab Eesti Energia õlitehastes toodetava bensiini komponentidest, mis halvendavad selle kvaliteeti. Jutt käib merkaptaanidest ja väävelvesinikust.

«Väävelvesiniku suudame bensiinist praktiliselt täielikult eemaldada ja merkaptaanide hulka oluliselt vähendada. Nii paraneb oluliselt lõpptoote – põlevkivibensiini – kvaliteet,» ütles Enefit Energiatootmise juhatuse esimees Tõnu Aas.

Aas lisas, et uus ja kvaliteetsem toode peaks võimaldama põlevkivibensiini senisest laialdasemalt ja kasumlikumalt müüa. «Tähtis on ka see, et põlevkivibensiini puhastamisega ei kaasne täiendavat mõju ümbritsevale keskkonnale,» märkis ta.

Bensiini puhastusploki näol on tegemist projektiga, mis aitab Eesti Energia inseneride kogemuse ja kompetentsi abil põlevkivi potentsiaali võimalikult efektiivsel moel ära kasutada.

Bensiinifraktsiooni puhastamise tehnoloogia töötasid välja Eesti Energia insenerid ning ploki rajas Eesti Energia tütarettevõte Enefit Solutions koostöös õlitehaseid ja elektrijaamu koondava Enefit Energiatootmisega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles