VKG on sel aastal riigikassat täitnud 28,5 miljoniga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupi hooned
Viru Keemia Grupi hooned Foto: Anni Õnneleid/Õhtuleht

Selle aasta esimese kolme kvartaliga on Viru Keemia Grupi (VKG) kontsern oma majandustegevuselt maksnud Eesti riigile erinevate maksudena kokku 28,5 miljonit, sellest kolmaniku on moodustanud keskkonnatasud.

«Jätkuvalt ootame riigilt otsust ressursitasude osas. Kaks kuud enne aasta lõppu säilib teadmatus, milliseks kujuneb ressursitasu alates 01.01.2018 ning kas jätkatakse ajutiste või püsivate lahendustega,» märkis kontserni finantsdirektor Jaanis Sepp. 

Ettevõtte teatel osutus kolmas kvartal osutus kontsernile nii majandus- kui ka tootmisnäitajate poolest edukaks. VKG müügitulu kasvas kolmandas kvartalis kõikides segmentides. Kontserni käive suurenes eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes 15 protsendi võrra, moodustades 33,5 miljonit eurot.

«Kõige rohkem avaldas käibele mõju toodangu mahu suurenemine ning nafta hinna tõus maailmaturgudel. Osaliselt on käibe kasvu pärssinud varasematel perioodidel sõlmitud madalama hinnatasemega tulevikutehingute realiseerumine,» rääkis Sepp.

Kolme kuuga toodeti kokku 1,04 miljonit tonni kaubapõlevkivi (+67 protsenti). Õlitehaste toodanguks kujunes kolmandas kvartalis 125 000 tonni kaubaõli (+21 protsenti). Kokku toodeti kontsernis kolme kvartali jooksul 400 500 tonni kaubaõli (+52 protsenti).

Ettevõtte teatel on põlevkiviõli tootmismahud avaldanud positiivset mõju ka muudele tootmisnäitajatele. Kolmandas kvartalis tootis kontserni tütarettevõte VKG Energia 115 gigavatt-tundi elektrienergiat, mis on 11 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Kontsern jätkab terve rea investeerimisprojektide, näiteks uue 100 MW nimivõimsusega aurukatla, Kiviteri õlivabrikutest poolkoksi viiva torukonveieri ning uue prügila projekti elluviimist. Üheksa kuuga moodustas investeeringute maht 15,7 miljonit eurot, millest 6 miljonit investeeriti viimase kvartali jooksul. Üle poole investeeringutest läks töökindluse projektidesse.

VKG tsirkulatsiooniõli puhastamise projekt, mille kallal kontserni insenerid terve aasta vältel aktiivselt töötanud on, võimaldab juba 2018. aasta alguses suurendada Petroter põlevkiviõlitehastest väljatuleva toodangu mahtu ligikaudu kümne protsendi võrra. Väljakujunenud turuolukorras, kus puudub ligipääs põlevkiviressursile, on tehnoloogiline areng ainus võimalus tootlikkuse parandamiseks.

VKG Soojus viib Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel ellu projekti veel 1960. aastate lõpus valminud soojustrasside väljavahetamiseks. Projekti hinnanguline maksumus on kuni 4 miljonit eurot ning see viiakse ellu järgmise kahe aasta vältel, mil vahetatakse ligikaudu kümme kilomeetrit soojustorusid. Tulemuseks on minimaalsed soojuskaod ning soojustorustiku tõhus töökindlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles