Video: vaata, milline näeb välja NASA Marsi rakett

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NASA lasi välja illustreeriva animeeritud video oma väljatöötamisel olevast Space Launch System (SLS) hiigelraketist, mis peaks viima inimese (muuhulgas) Marsile.

Kanderakett on väljatöötamisel juba 2010. aastast saadik ja peaks tulevikus vahetama välja senised kosmosesüstikud. SLS'i valmides saab tegu olema kõigi aegade võimsaima raketisüsteemiga, mis teeb silmad ette isegi SpaceX'i plaanitavale Falcon Heavy raketile. SLS suudab genereerida 15 protsenti rohkem tõukejõudu kui legendaarne Saturn V, mis on siiani pikim, raskeim ja võimsaim kanderakett, mida inimkond eales on kasutanud.

Praeguste plaanide kohaselt hakkab SLS kasutama Kennedy kosmosekeskuse stardikomplekse ja teeb oma esimese lennu kusagil 2019. aastal. Rakett tuleb kahes etapis: SLS Block 1 hakkab plaanide järgi viima Maa-lähedasele orbiidile kuni 70-tonniseid laadungeid. Hiljem arendatav Block 2 hakkab Maa-lähedasele orbiidile viima vähemalt 130-tonniseid laadungeid ja läheb lootuste kohaselt Marsilegi.

Praeguse seisuga on NASA viinud läbi esimesed edukad mootoritestid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles