Investor Mari: ostsin aktsiat, mida veel aasta alguses kalliks pidasin

Investor Mari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas panna energiafirma minu eest maksma
Kuidas panna energiafirma minu eest maksma Foto: .

Käitusin möödunud nädalal väga tüüpilise algaja investorina. Ostsin aktsiat, mille aasta esimeses pooles liiga kalliks põlgasin.

Nüüd, kui see ihaldatud aktsia on veel rohkem kallinenud, tegin ikkagi tehingu ära. Jutt käib Harju Elektrist, mille hind aasta algusest pea 80 protsenti tõusnud.

Kas ma pole tänavuse aastaga üldse midagi õppinud? Olen ikka. Väheke soetatud kogemust ehk aitaski mul pildi selgemaks lüüa, kui saabusid Harju Elektri üheksa kuu tulemused.

Need olid lihtsalt suurepärased. Ettevõte on teatavasti teinud viimase aasta jooksul mitmeid ülevõtmisi ja sõlminud korralikke lepinguid suurtele tellimustele. Harju Elektrist on saanud võimas kontsern, mille müügitulu kolmandas kvartalis hüppas pea 100 protsenti. Kahekordistunud on ka kvartali puhaskasum ja kasum aktsia kohta.

Ühesõnaga, loodud on väga muljetavaldav alus selleks, et ettevõte pikalt tugevaid tulemusi saaks näidata. Mis tähendab aktsia hinna edasist kasvu ja korralikke dividendimakseid. Harju Elekter on seni olnud kõige stabiilsem dividendimaksja Tallinna börsil.

Tegin tehingu 31. oktoobril, kui ostsin 200 Harju Elektri aktsiat hinnaga 4,58 aktsia eest. Maksin kokku 916 eurot, lisaks teenustasu 4,83 ja tänahommikuse seisuga on investeering 26 euroga plussis. Olen selle ostu suhtes lootusrikas. Muidugi võib tagantjärele targana öelda, et mõtle parem, milline oleks kasum olnud siis, kui oleksid kohe talvel Harju Elektrit ostnud. Aga parem hilja kui mitte kunagi.

Ka ülejäänud minu portfell elab päris hästi. Suvel soetatud investeerimisfirma Blackstone maksis vahepeal väikese dividendi, millest pärast tulumaksu mahaarvamist sain kätte 7 eurot ja 11 senti. Väärtpaber ise on küll endiselt kerges miinuses.

Endiselt õilmitseb Šiauliai, kuhu pandud raha juba 61 protsenti kasvanud. Teine kopsakam kasvaja LHV on veidi tagasi andnud, kuid siiski kenas kasumis.

Kuigi ebameeldiva jõnksu allapoole tegi äsja Tallinna Kaubamaja, on esivireleja minu portfellis on endiselt Tallinna Vesi, mis juba pea 12-protsendises miinuses. Nagu olen ka varem öelnud, on pikalt kestnud tariifivaidlus konkurentsiametiga jätnud Tallinna Vee aktsiale siiski sügavama jälje kui eeldasin.

Järgmise investeeringuna vaatan ilmselt jälle Eestist ja Balti riikidest kaugemale. Mul on paar mõtet mõnede suurfirmadega, aga sellest juba edaspidi.

 

Kes on Mari?

·         Investor Mari on Postimehe välja mõeldud investor, kes sai 7000-eurose päranduse, millest enamiku on ta juba investeerinud.

·         Päranduse lõppedes jätkab Mari investeeringuid juba igakuistest säästudest väiksemate summade kaupa.

·         Investor Mari annab lugejatele vähemalt paar korda kuus teada oma uutest ostudest, edusammudest või tagasilöökidest.

·         Investor Mari ei tee mõne ettevõtte aktsiatega tehinguid ajal, mil on teada, et selle ettevõtte kohta on tulemas oluline uudis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles