3 põhjust, miks pensionisse investeerija tulevikus võidab (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mandatum Life

Pikaajaliselt investeerija saab kasu kannatlikkusest. Meie portfellihaldur selgitab, millest sünnib pikaajalise investeerimise võimendus ja milliseid investeerimistooteid tasub valida.

1. Aeg kasvatab raha ja vähendab üksikute turuliikumiste mõju.

Ükskõik, mille jaoks säästad, aeg on sinu sõber. Pensionisse investeerija on oma olemuselt pikas perspektiivis investeerija – pikk investeerimishorisont tagab selgeid eeliseid, mis kajastuvad ka tootluses. Mida varem korrapärast säästmist alustada, seda rohkem raha jõuab koguda. Siin ilmneb ka intressi kogunemise efekt.

Foto: Mandatum Life

«Korrapärane kogumine ja õigel ajal alustamine on tähtis, aga tihti unustatakse ära, et portfelli saab üles ehitada selliselt, et võtta pikaajalisest kogumisest maksimum,» ütleb Mandatum Life’i portfellihaldur Carolus Reincke.

Aktsiatest soovitab Reincke panustada kvaliteeti ja unustada üksikud turukõikumised.

«Turukõikumised üles ja alla on pikas perspektiivis üsna tähtsusetud. Pikaajaline investeerija ei pea vahetama investeerimisobjekte turukõikumiste rütmis. Tegelikult võib turuliikumiste järjepidev järgimine tekitada portfellile rohkem kahju kui kasu.»

Positiivse arenguna tõstab Reincke esile seda, et raha hoiuarvel hoidmise tendents näitab viimastel aastatel taandumise märke, kuigi turuolukord on olnud kohati keeruline.

«Üha rohkem teadvustatakse inflatsiooni mõju oma säästudele,» tõdeb Reincke.

 

2. Kannatliku valik on laiem

Suured investeerijad, aga ka pikaajalised investeerijad saavad osa investeerimisobjektide laiemast  valikust.

«Hea näide pikaajalisest investeeringust on alternatiivsed investeerimisvõimalused, milles kannatlik investeerija saab lisahüvitist sellest, et ta ei vaja kõrget likviidsust oma investeeringule. Mida pikem on investeerimishorisont, seda suurem on tootluses ilmnev oodatud hüvitis ehk likviidsuspreemia.»

Praeguses investeerimiskeskkonnas nõuavad tootlikud investeerimisobjektid kõrgema riski võtmist.

«Fikseeritud intressiga investeeringute tuluootused on väikesed ja osakuid ei või ebaproportsionaalselt paisutada. Seetõttu võib portfelli hajutada alternatiivsete investeeringute poolele,» ütleb Reincke. Alternatiivseteks investeeringuteks loetakse muu hulgas kinnisvara, erakapitalil põhinevad fondid (private equity), erinevad laenutooted (private debt) ja infrastruktuur.

«Paljud inimesed omavad eluasemeid, suvilaid, metsa ja põllumaad. Kui võlgu ei ole ja vara väärtus on tõusnud, võib kinnisvara olla väga turvaline investeering pensionipõlveks. Alternatiivseid investeeringuid peaks aga ikkagi portfelli lisama.»

«Alternatiivsetesse investeeringutesse investeerimine sobib just eriti hästi pensionisse investeerijale, kes ei soovi oma kodu ära müüa, vaid tahab, et portfell tasapisi suureneks ja selle väärtus tõuseks aktsiatest madalama riskiga. Risk ja tootlus sõltuvad muidugi hoolikast objektivalikust.»

 3. Ettevõtte äritegevuse kvaliteet ja vastutus ilmnevad pikemas perspektiivis

Ülemaailmselt hajutatud edukad ettevõtted on pikaajaliste investeerimisportfellide alus. Reincke sõnul näitab kvaliteetaktsia seda, et osaniku-väärtust kasvatatakse pikaajalise ja vastutustundliku äritegevusega.

«Pikaajalise perioodi uurimisel on täheldatud, et vastutustundlike investeeringute tootlus on olnud teistest parem. Ma ei näe, et see suundumus ka tulevikus taanduma hakkaks. Vastutusest on saanud ettevõtete ja investeerijate jaoks oluline tegur.»

Kvaliteetsete investeerimisobjektide omadusteks on ka läbipaistev ja arusaadav äritegevus, tugev turupositsioon, haldustavad, aga ka hea juhtimine.

«Need tegurid moodustavad majandusliku edu ja see näitab aktsia suhtelist stabiilsust,» ütleb Reincke.

Vastutustundlikus aktsiate valikus nähakse vähem mainekahjustusest põhjustatud kukkumisi või ebapädevast haldamisest põhjustatud kulusid.

Tuleviku suurtrendide prognoosimine on tähtis osa pikaajalisest investeerimisest. Kvartalitulemustel ei peaks olema pensionisse investeerijatele mingit tähtsust. «Arenevatel turgudel on tohutu suur elanikkond, kes muutub globaalseks keskklassiks. Millised muutused inimeste tarbimisharjumustes ja käitumistavades toimuvad, on tohutult huvitav investeerija seisukohalt,» tõdeb Reincke.


Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles