OPEC: naftanõudlus kasvab koos autode nõudlusega arengumaades

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusummik Dubais
Liiklusummik Dubais Foto: SCANPIX

Naftakartell OPEC teatas, et selle prognoosi kohaselt kaalub tulevatel aastakümnetel autode nõudluse kasv arengumaades üles elektriautode laiema leviku ning seetõttu kasvab ka nõudlus nafta järele.

Igaastases energiaturu väljavaates märkis OPEC, et maailma majanduskasv tugineb eelkõige arengumaadele ning seetõttu kasvab hüppeliselt ka autode omamine. Raportis ennustati, et 2040. aastaks kasvab maailmamajandus 2016. aastaga võrreldes 226 protsenti ja kolmveerand sellest kasvust tuleb arengumaadest.

Lisasissetulekuga ostavad OPEC-i hinnangul arengumaade elanikud autosid, mille hulk neis riikides kasvab kolm korda 1,2 miljardi sõidukini. Samal ajal prognoositakse, et kuigi elektriautod sisenevad turule, jäävad turgu endiselt juhtima sisepõlemismootorid.

«Saab järeldada, et tehniliste edusammude tempo on oluliselt kiirenenud alates akudega elektriautode turule toomisest, mida peetakse tõsiseks alternatiiviks traditsioonilistele bensiini- ja diiselautodele,» leidis OPEC, märkides samas, et ka sisepõlemismootorid on tõhusamaks muutunud.

«On oodata, et bensiinimootorid säilitavad oma majandusliku eelise arengumaades, samas kui diisel jätkab peamise kaubanduslike sõidukite kütusena,» teatas OPEC raportis.

OPEC-i hinnangul kasvab aastaks 2040 nafta päevane nõudlus arengumaades 12,2 miljoni barreli võrra. Selle arvuni jõuti võttes arvesse suurenenud tõhusust ja elektriautode levikut Indias ja Hiinas. Arenenud majandustes, mis on OECD liikmed langeb raporti kohaselt aga päevane nõudlus 7,2 miljoni barreli võrra, tulenevalt rangematest regulatsioonidest ja elektriautode populaarsuse kasvust.

Üldiselt leiab OPEC, et naftanõudlus kasvab 2040. aastaks 111,1 miljoni barrelini päevas, võrreldes 2015. aasta 95,4 miljoni barreliga ja mullu prognoositud 109,4 miljoni barreliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles