Uuring: Sahara-tagune Aafrika on aina enam Hiinast sõltuv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk Lõuna-Sudaanis.
Tüdruk Lõuna-Sudaanis. Foto: STRINGER/REUTERS

Sahara-taguse Aafrika riigid on aina enam sõltuvad Hiinast kui eksporditurust, muutes need tundlikuks kõikumistele Hiina majanduses, selgus teisipäeval avaldatud Coface'i uuringust.

«Ei ole kahtlust, et naftat ja mineraale tootvad riigid sõltuvalt suuresti Hiinast,» ütles Prantsuse finantsteenustefirma Coface Sahara-taguse Aafrika spetsialist Ruben Nizard.

Uuring käsitleb Hiina ja Aafrika riikide vahelisi kaubandussidemeid viimastel aastatel, mil Hiina majanduse nõudlus toormaterjali järele on suurendanud riigi huvi regiooni vastu. Hiina suundumine teenusmajanduse poole viis aga järsu tarbekaupade hindade languseni 2014. aastal, mis demonstreeris Hiinast liigselt sõltumise ohte.

Samal aastal langes Aafrika riikide eksport poole võrra, pärast rekordilise 97 miljardi euroni küündimist. Samal ajal langesid järsult ka maailma naftahinnad. Pärast seda jäi regiooni kaubandus Hiinaga defitsiiti ning Coface'i raportis märgiti, et praegustest kaubandussuhetest mõlemale tulusa partnerluse loomine vajab rohkesti tööd.

Nizardi sõnul on kõige haavatavamad just naftat eksportivad riigid. Kõige enam Hiinast sõltuvateks nimetaski Coface Lõuna-Sudaani ja Angolat, mis on suured nafta eksportijad. Enim Hiinast sõltuvate riikide seas olid veel mineraale eksportivad Kongo ja Eritrea ning puitu eksportiv Gambia.

Samas märkis Nizard, et sõltuvus Hiinast ei ole tingimata põhjust pessimismiks ja riikidel on palju võimalusi. «Toormaterjalile lisandväärtuse andmine on huvitav variant, mis võimaldaks Aafrika kiiret arengut,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles