Vitsur: kaupade kiire kallinemine on täiesti loomulik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Eero Vabamägi

Presidendi majandusnõunik Heido Vitsuri hinnangul on kaupade teenustest kiirem kallinemine täiesti loomulik, sest muutunud maksumäärad mõjutavad eeskätt kaupade hindu.

Tarbijahinnaindeks langes oktoobris võrreldes septembriga 0,1 protsendipunkti, kuid tõusis aasta võrdluses 3,8 protsenti. 

"Hinnatõusu on kogu aeg mõjutanud peamiselt ühed ja needsamad tegurid ehk alkohoolsete jookide ja tubaka kallinemine vahemikus 10,6 kuni 12,1 protsenti ning muude toiduainete kallinemine 5,8 kuni 7,9 protsenti," ütles Vitsur BNS-ile.

"Hinnatõus võrreldes möödunud aastaga püsib stabiilselt kõrgel, neljast protsendist ainult mõnevõrra madalamal tasemel, oktoobris oli see 3,8 protsenti, septembris 3,7 protsenti ja augustis 3,9 protsenti. Kuust kuusse on hinna kõikumised jäänud oodatavalt mõne protsendikümnendiku piiresse," ütles Vitsur.

Vitsuri sõnul on kahe kuni viie protsendi vahemikus hinnatõusu toetanud ka transpordi ja eluasemekulude kallinemine. Ainuke kaubagrupp mille hinnad võrreldes möödunud aastaga stabiilselt madalamad on olnud, on sideteenused.

"Kui enamike hindade dünaamika on olnud üldjoontes ette teada kogu aeg, siis toiduainete, eeskätt või 59-protsendilise, kartuli 33-protsendilise ja köögivilja 24-protsendilise kallinemise paratamatus oktoobris hakkas ilmsiks tulema alles sügisel," ütles Vitsur.

Eesti tarbijahindade aastakasv ulatus statistikaameti teatel oktoobris 3,8 protsendini. Selle aasta kümne kuuga on tarbijahinnad tõusnud 3,3 protsenti, Euroala riikides keskmiselt aeglustus tarbijahindade tõus oktoobris 1,4 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles