Eesti tahab jõuda kokkuleppele e-kaubanduse maksustamises

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Eesti lipud.
Euroopa Liidu ja Eesti lipud. Foto: Erik Prozes

Eesti loodab täna Brüsselis toimuval ELi majandus- ja rahandusministrite kohtumisel saavutada liikmesriikide kokkuleppe käibemaksu e-kaubanduse paketis. 

Rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla sõnul oleks e-kaubanduse käibemaksupaketi vastuvõtmine Eesti eesistumise üks olulisemaid töövõite selles valdkonnas.

«Selle kokkuleppe näol oleks tegu nii e-kaubanduse kui ka maksude valdkonna ühe tähtsama otsusega Eesti eesistumise jooksul. Ühe sammuna tehakse selle kaudu väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele käibemaksu tasumine ja arvestamine piiriüleste e-teenuste pakkumisel lihtsamaks,» sõnas Uusküla ja lisas, et esimene suurem muudatus puudutab käibemaksu künnise kehtestamist piiriüleselt osutatavatele elektroonilistele teenustele.

«Seni kehtinud korra järgi tuleb ELi sees teises liikmesriigis neid teenuseid tarbijale pakkudes maksta tarbijariigi käibemaksu alates esimesest eurost. Uue korra alusel tekib piiriülesel elektrooniliste teenuste osutamisel tarbijariigi käibemaksu tasumise kohustus 10 000 euro künnise ületamisel,» selgitas Uusküla.

Teine suurem muudatus puudutab elektroonilistele teenustele kehtiva erikorra ja selle künnise laiendamist ka kaupade kaugmüügile alates aastast 2021. «Praegu tasub ettevõte kaupade puhul tarbijariigis käibemaksu kaupade kaugmüügile kehtivate piirmäärade järgi, mis alates 2021. aastast kaotatakse,» sõnas Uusküla.

10 000-eurone künnis kehtib liikmesriikide kohta kogumis, mis tähendab seda, et kui ettevõte pakub näiteks elektroonilisi teenuseid mitmes liikmesriigis, siis 10 000 euro suurune künnis arvutatakse kõikide piiriüleste tehingute pealt kokku.

Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine kestab käesoleva aasta detsembri lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles