ÜLEVAADE: kes on uue lekkeskandaali seni suurimad nimed? (5)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulja Bono.
Laulja Bono. Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS

Eile õhtul avalikuks saanud Paradise Papersi nimeline andmeleke tõi avalikkuse ette terve rea maailma tuntumaid ja jõukamaid inimesi, kelle osalus maksude optimeerimises mõjub üllatavalt, kirjutab  Metro.

Kuninganna Elizabeth II
Kuninganna Elizabeth II Foto: Yui Mok/PA Wire/PA Images

Paljud on šokeeritud kuninganna Elizabeth II seosest sellise afääriga. Šokeeritud on ka kuninganna ise, kes ilmselt ise sellest midagi ei teadnud. Lekkinud dokumentide järgi on umbes 10 miljonit naela kuninganna isiklikust investeerimisfondist paigutatud aastatel 2004-2005 Kaimani saartele ja Bermudale. Midagi illegaalset selles pole, kuid tekitab moraalseid küsimusi.

Maailmakuulus laulja Bono on investeerinud läbi Maltal asuva firma ühte Leedu kaubanduskeskusesse. Ilmselt pole ei tema ega tema bänd U2 kunagi Leedus käinud. Ettevõte nimega Nude Estates, millesse Bono on investeerinud, ostis 2007. aastal osaluse ostukeskuses nimega Aušra (leedu keeles koidik) 5,8 miljoni euro eest. Bono pressiesindaja kinnitas Guardianile, et laulja oli passiivne väikeinvestor, ei enamat. 

Konservatiivne Briti poliitik ja ülirikas ärimees Michael Ashcroft, kelle nimi oli samuti lekitatud dokumentides, ei tahtnud kuidagi olukorda kommenteerida ning pages küsimusi esitava ajakirjaniku eest tualetti.

Maksude optimeerimisega on nüüd avalikkuse tähelepanu alla tõmmatud ka suurfirma Nike, mis on kasutanud selleks firmasid maksuparadiisides. Nike kõneisik kinnitas, et suurfirma maksab kõiki makse vastavalt ettenähtule ja jälgib seda rangelt.

Leke paljastas seosed Putini sõpradega

Juri Milner.
Juri Milner. Foto: Bebeto Matthews/AP

​Paberitest selgus, et USA kaubandusminister Wilbur Rossil on ärisidemed mitme USA sanktsioonide all oleva Putini sõbraga nagu Gennadi Timtšenko ja Kirill Šamalov. Ross ise kinnitas, et pole midagi valesti teinud.

Silicon Valley investor, Vene kodanik Juri Milner on saanud 146 miljonit naela Kremliga seotud VTB Bankilt ja investeerinud selle Twitterisse. Samuti on vene energiahiid Gazprom oma ühe firma kaudu investeerinud Milneriga seotud ettevõttesse, mille käes oli enne 2012. aasta IPOt  umbes ühe miljardi dollari eest Facebooki aktsiaid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles