Paradiisipaberite leke seob Facebooki ja Twitteri otse Kremliga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnoloogiahiidude logod ja Juri Milner (keskel)
Tehnoloogiahiidude logod ja Juri Milner (keskel) Foto: Fotokollaaž/Postimees

Välismeedia teatel selgub värskeimast, Paradise Papers'i andmelekkest, kuidas Moskvas asuv ja Kremli kontrolli alla kuuluv pank ning investeerimisettevõte aitasid rahastada Vene päritolu miljardäri Juri Milneri investeeringuid Ränioru tehnoloogiahiiglastesse.

Kaks Vene riikliku finantsasutust, mis on tihedalt seotud president Vladimir Putiniga, on teinud läbi USA presidendi Donald Trumpi väimehe Jared Kushneri äripartneri olulisi rahasüste Ränioru tehnoloogiahiiglastesse Facebooki ja Twitter, vahendab Guardian.

Investeeringute vahendajaks oli Vene tehnoloogiamagnaat Juri Milner, kellel on osalus ka ühes ettevõttes, mille kaasomanikuks on muuhulgas ka Jared Kushner, Donald Trumpi väimees ja Valge Maja nõunik.

2010. aasta sügisel küsiti Vene miljardärilt Juri Milnerilt ühe avaliku esinemise käigus, kes on need investorid, kelle abil tal on õnnestunud omandada osalus nii Facebookis kui Twitteris, kirjeldab New York Times. Milner jättis küsimusele vastamata, saates arusaamatust väljenduva pilgu ürituse modereerijale.

Paradise Papers'i andmeleke annab sellele küsimusele osalise vastuse, näidates selgelt, et Milneri sadadesse miljonitesse dollaritesse küündivad investeeringud tehnoloogiahiilgastesse tulid Kremlist. Jälgede segamiseks on kogu rahastusskeemi segatud terve rida maksuparadiisidesse registreeritud riiulifirmasid.

INFOKAST: Mida kujutab endast Paradise Papers andmeleke?

Tegemist on andmepaljastusega, mille taga on Guardiani ja 95 erineva meediaväljaande uurimistöö. See põhineb kahe offshore teenuse pakkuja ja 19 maksuparadiisis tegutseva ettevõtte dokumendiregistritel. 

Dokumendid paljastavad terve rea rahvusvaheliste suurettevõtete ja üksikute ettevõtjate maksuparadiisidesse peidetud rahaasjade taustaskeemid.

Allikas: Guardian

Andmelekkest selgub, et näiteks Twitterisse tehtud investeering taga oli VTB, Kremli kontrolli alla kuuluv pank, mida sageli kasutatakse poliitilistelt oluliste, strateegiliste investeeringute tegemiseks. Mis puudutab Milneri investeeringut Facebooki, siis andmelekke põhjal oli selle rahastajaks Gazprom Investholding - teine Kremli jaoks oluline rahastamiskanal. 

Andmelekkest nähtub, et VTB finantseeris 2011. aastal Twitteri investeeringut 191 miljoni dollariga ja Gazprom Investholding suunas oma raha ühesse riiuliettevõttesse, kes omakorda ostis seejärel 1 miljardi dollari väärtuses Facebooki aktsiaid.

Nende tehingute tulemusel omandas Vene tehnoloogiamagnaat Facebookis 8-protsendilise osaluse ja Twitteris 5-protsendilise osaluse. See tagas talle ka koha mitmetes mõjukates äriedetabelites.

Kuigi Milner müüs oma osalused tehnoloogiahiiglastes mõne aasta eest maha, on ta investeeringute kaudu aktiivselt seotud mitme teise suure tehnoloogiaettevõttega ning otsib jätkuvalt uusi investeerimisvõimalusi. Üks Milneri tänastest investeeringutest on suunatud kinnisvarafirmasse, mille asutaja ja kaasomanik on USA presidendi väimees ning Valge maja nõunik Jared Kushner.

Facebook, Twitter ja teised sotsiaalmeedia leheküljed on sattunud viimasel ajal Ameerika Ühendriikide föderaaluurijate tähelepanu orbiiti seoses Kremli võimaliku sekkumise 2016. aasta USA presidendivalimistesse.

Nii föderaalprokurörid kui ka kongressi uurijad on asunud kontrollima, mil viisil on Kreml seotud libauudiste ja poleemikat tekitanud kampaaniavideotega, ning kas neil on seoseid ka Trumpi kampaaniameeskonnaga.

Seni ei ole keegi veel otse seostanud Milnerit ja tema ettevõtteid selle propagandakampaaniaga. Ka on Milner ise hiljutistes intervjuudes märkinud, et Kremli raha ei erine kuidagi ükskõik millise teise investori rahast, millele ta on aidanud kasutust leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles