«Fantastiline» Schengen küsimärgi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähis-Ida riikidest pärit immigrandid Kreeka piiril.
Lähis-Ida riikidest pärit immigrandid Kreeka piiril. Foto: SCANPIX

Euroliidu siseasjade volinik Cecilia Malmström tõotab seista vaba liikumise tsooni eest Põhja-Aafrika immigrantide poolt põhjustatud pingetele vaatamata, kuid rõhutab vajadust piire paremini kindlustada.


Itaalia, kuhu on randunud enamik alates jaanuarist Vahemere ületanud 27 000 migrandist, nõuab Brüsselilt karmimat tegutsemist ning liikmesriikidelt lahkemat abi rahvatulvaga toime tulemisel.

Prantsusmaa on seadnud Itaalia piirile tuneeslaste tõkestamiseks piirikontrollid, mis mõnede vaatlejate väitel ohustab ajaloolist Schengeni lepet.

Malmström, rahvuselt rootslanna, üritab nüüd leida tasakaalu olukorras, kus ühelt poolt nõutakse tegusid, teiselt poolt aga ELi põhiväärtuste austamist.

Eile kutsus ta Schengeni lepet «fantastiliseks saavutuseks», lisades aga, et toetab piirikontrollide ajutist taastamist, pannes kõikidele südamele, et selliseid samme tohib astuda vaid «väga erandlike asjaolude puhul».

Seda, kas Prantsuse ja Itaalia asjaolud on piisavalt erandlikud, volinik öelda ei soovinud.

Küll aga kinnitas ta, et Euroopa Komisjonil peaks olema suuremad õiguslikud volitused otsustamaks, millal kontrollid lubatud on – mis tähendaks praeguste reeglite ümbertegemist, mis sätestavad, et kuni 30 päevaks võivad liikmesriigid piirikontrollid omal algatusel paika panna.

«Komisjon peab siin sõnaõiguse saama,» ütles ta.

Vasaktsentristlik Euroopa Sotsialistlik Partei ründas voliniku ettepanekuid, öeldes, et muudatused õõnestaksid Schengenit ning süüdistades Malmströmi Prantsuse-Itaalia survele alistumises.

«Me oleme vihased ja nördinud, et Euroopa Komisjon – mis peaks seadustest tulenevalt sirge seljaga ELi lepete eest väljas olema – teeb selle asemel järeleandmisi Sarkozyle ja Berlusconile, seades küsimärgi alla niivõrd tähtsa põhimõtte nagu vaba liikumise,» ütles partei president, endine Taani peaminister Poul Nyrup Rasmussen.

Malmström ütles, et teda ei motiveerinud sugugi mitte populistlik surve. Ühtlasi õigustas ta oma üleskutset tugevdada ELi välispiire: «Piiride kindlustamine ei tähenda, et me mingisugust Euroopa kindlust ehitaksime.»

Euroopa siseministrid arutavad volinik Malmströmi ettepanekuid erikoosolekul, mis kutsutakse kokku 12. mail. Komisjon loodab, et nad panevad paika alused õiguslikule paketile, mis rakenduks kuu lõpus.

Mittetulunduslik ühendus Medecins sans Frontiere, mis abistab mereteed mööda Aafrikast Itaaliasse saabunud migrante, ütles, et alates jaanuarist on saabunud enam kui 27 000 inimest – peamiselt tuneeslasi kuid üha enam ka liibüalasi. Läinud nädalavahetusel randus 2600 põgenikku.

Ühtlasi kritiseeris rühmitus Itaaliat selle eest, et migrantidele ja pagulastele ei pakuta piisaval tasemel vastuvõttu, «täitmata isegi miinimumstandardeid».

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles