Saksamaal püstitati maailma suurim tuulegeneraator (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Max Bögl Wind AG

Gaildorfi linna lähistel, mitte kuigi kaugel Stuttgardist kõrgub nüüd maailma suurim tuulegeneraator, mille kogukõrgus ulatub 264,5 meetrini.

Saksamaa on üks maailma juhtivaid taastuvenergia propageerijaid ja riikidest suuruselt kolmas tuuleenergia tootja Hiina ja USA järel. Nüüd kuulub neile aga maailma suurim tuulegeneraator, mis hakkab tootma elektrit 2018. aasta kevadel. Generaator on osa neljasest tuulepargist, mis peaks hakkama elektriga varustama rohkem kui tuhandet kodu.

Miks peab üks tuulegeneraator nii kõrge olema? Nimelt on kõrgus tuulegeneraatorite jaoks ääretult oluline, sest suurematel kõrgustel on tuulehood tugevamad ja stabiilsemad, pakkudes nii võimalust genereerida rohkem elektrit. Samuti on vähem ilma tuuleta seismist.

Kõrgus pole uue tuuleturbiini juures aga ainus unikaalne element. Nimelt kasutavad kõik tuulepargi neli turbiini võrdlemisi huvitavat meetodit energia talletamiseks: veemahuteid. Kui turbiinid toodavad parajasti rohkem elektrit kui vaja, pumpavad nad kohalikust reservuaarist enda all paiknevatesse mahutitesse vett.

Kui tuult on vähe või elektri nõudlus on väga kõrge, saavad turbiinid kasutada varem pumbatud vett täiendavate pöörete tekitamiseks, tootes nii lisaenergiat. See lahendab paljuski ühe peamise probleemi, mis on tuulegeneraatoreid (ja ka päikesepaneele) alati vaevanud - mida teha, kui parajasti pole võtta sobivat ilma?

Saksamaa jääb vähemalt veel praegu tuuleenergia tootmises Hiinale ja USA'le kõvasti alla, kuid selliste hiiglaslike turbiinidega võib see ajapikku muutuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles