Kas hõbedane ämber?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämber.
Ämber. Foto: Sille Annuk

Hõbedamull on vist lõhki läinud. Vaadake hinnakõverat: nädalaga on vaese mehe kuld kukkunud 20 protsenti. Kui möödunud neljapäeval olid käeulatuses rekordilised 50 dollarit untsist, siis eilseks oli unts hõbedat väärt vähem kui 40 dollarit.


Ei Wall Streetil ega Londonis pole puudu analüütikutest ja maakleritest, kes on valmis meenutama, et «mida ma ütlesin».

Mida rohkem hõbe tuure üles võttis, rallides alates möödunud aasta augustist kuni eelmise nädalani 175 protsenti ülesmäge, seda suuremat hämmingut väljendasid eksperdid selle üle, kuivõrd pika puuga hall väärismetall teistele varadele «ära tegi». Sest kuld näiteks kosus sama ajaga vaid 28 protsendi jagu.

Hõbeda tähelend lõppes möödunud nädalal suure paugu ja palavikulise futuuridega kaubitsemisega New Yorgis. Oma rolli mängis ehk ka nelja-päevaline nädalavahetus (loe: ülestõusmispühad) väärtmetalli-pealinnas Londonis.

Kuid hõbedahindade kukkumine pole vaid tehnilist laadi.

Mõned riskifondid, mis läinud aasta lõpus suuri hõbeda-positsioone võtsid ja seejärel jaeinvestorite entusiasmi lainel liugu lasid, on viimastel nädalatel oma kasumeid välja võtma hakanud, teavad rääkida pankurid ja maaklerid.

Kuigi füüsilise hõbedaturu kohta – mida paljud investorid eelistavad – andmed puuduvad, näitavad teiste investeerimisviiside arvud seda, et hõbedast pagetakse nagu jalad kannavad.

USA toormefutuuridega kauplemise komisjoni CFTC andmetel kandsid hõbedahinna tõusule panustajad 26. aprilliga lõppenud 7-päevasel perioodil suurimaid kaotusi alates 2008. aasta märtsist.

Suured riskifondid, mis varakult hõbedat ostma hakkasid, on igal juhul saanud kopsakaid kasumeid, ükskõik kas nad müüsid siis 49 või 41 dollariga.

Kõige valusamalt said vastu näppe hilised peolised: väiksemad jaeinvestorid, kes ostsid hõbedat usus, et nimetatud metall on teel rekordilise (inflatsiooniga korrigeeritud) 140 dollari poole untsist, ning hooga kaasa läinud fondid, mis aitasid omalt poolt kaasa sellele 45-protsendilisele hüppele, mis kuue krahhi-eelse nädalaga sooritati.

Maaklerfirma Newedge’i analüütik James Skeggs ütles, et praegune pinnapealne trend on ikka veel pikaks ajaks hõbedale panustamine – mis tähendab, et sellised fondid said möödunud nädalal vastiku hoobi.

Aga kui mull lõhkes, mis edasi? Kas hõbe langeb veel või valmistub juba uueks ralliks?

Paljude meelest pole kiire taastumine tõenäoline. «Ma arvan, et mõneks ajaks on asjalood nüüd teisiti,» ütles konsultatsioonifirma GFMSi tegevjuht Philip Klapwijk.

Aga vaatamata kartustele, et üks tubli jõnks allapoole tuleb lähipäevil veel, usuvad mõned investorid ja analüütikud, et hõbe võib asuda taas teele kõigi aegade rekordi ehk 50 dollari suunas Troyes’ untsist, mis püstitati (kuri)kuulsate Hunti vendade abiga aastal 1980.

Gijsbert Groenewegen riskifondist Silver Arrow Capital ütleb: «Hetkel hoian ma eemale, kuid usun, et hõbe odavneb taas. Pikemas perspektiivis on minu arvates tegemist fantastilise ostuvõimalusega.»

Näib, et pikemas perspektiivis määrab hõbeda suuna investorite meeleolu. Ja on põhjust uskuda, et meeleolu jääb ülevaks.

Inflatsioon käib kõrgele. USA Föderaalreserv hoiab samal ajal intressimäärasid madalal, muutes väärismetallid atraktiivseks raha paigutamise kohaks.

Samal ajal ostavad keskpangad jätkuvalt kulda, mis peaks toetama sõsarmetalli hõbedat. Credit Suisse’i analüütik Tom Kendall ütleb nii: «Hõbedaturg on nüüd üks natuke paksema kestaga mull.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles