ID-kriis maksuametile vabanduseks ei kõlba

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuametil on viimasel ajal olnud kõvasti selgitamist, kuidas on võimalik jääda ausaks maksumaksjaks.
Maksuametil on viimasel ajal olnud kõvasti selgitamist, kuidas on võimalik jääda ausaks maksumaksjaks. Foto: Sander Ilvest

Maksu- ja tolliamet eeldab, et järgmiseks nädalaks on kõik maksudeklaratsioone esitavad ettevõtted leidnud endale ID-kaardi asemel alternatiivse autentimisviisi, raha tuleb riigile igal juhul ära maksta.

«E-maksuametile ja e-tollile on ligipääs piiratud ainult peatatud sertifikaatidega ID-kaardiga,» selgitas maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits. Jätkuvalt saab sisse logida nii uuendatud sertifikaatidega ID-kaardiga, mobiil-IDga kui ka läbi internetipankade, kasutades lahendusi nagu Smart-ID, PIN-kalkulaator või koodikaardid, vahendab Äripäev

Kuna piiratud on vaid üks mitmest autentimisvõimalusest, jääb MTA hinnangul ligipääs nende süsteemidele endiselt alles ning paberil deklaratsioonide laviini amet ei karda.

Maksu- ja tolliamet rõhutab, et olenemata probleemidest peaks kõigil olema võimalik pankade kaudu maksud ära tasuda. Aruannete esitamisel on amet võimeline pakkuma paindlikkust, kuid seni pole sellist vajadust tekkinud.

Valitsus otsuse kohaselt suletakse ööl vastu laupäeva 760 000 Eesti ID-kaardi jaoks võimalus kasutada neid digitaalseks isikutuvastamiseks internetis ja digiallkirjade andmiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles