Maksuekspert: nüüd tuleb inimestel oma peaga mõtlema hakata

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed peavad järgmisest aastast oma tulud põhjalikumalt läbi mõtlema, et hoiduda tulumaksu tagasi maksmisest.
Inimesed peavad järgmisest aastast oma tulud põhjalikumalt läbi mõtlema, et hoiduda tulumaksu tagasi maksmisest. Foto: Panther Media/Scanpix

Maksuekspert, finantsteenustefirma KPMG partner Joel Zernask ütles, et kui seni on tavalise inimeste maksuasju arvestanud maksuamet ja tööandja, siis uuest aastast tuleb oma peaga mõtlema hakata.  

Nagu teada, kerkib tulumaksuvaba miinimum kuus 500 euroni, mis jätab vähem teenivatele inimestele rohkem raha kätte. Samas muutub maksuvabastuse arvestamine aastapõhiseks, mistõttu tuleb lisatulusid teenival inimesel oma sissetulekud põhjalikult läbi mõelda ja seejärel tööandjale avaldus teha. Täpsemalt saab selle kohta lugeda maksuameti lehelt.   

«Eestis ollakse harjunud, et kõik on juba ette e-maksuametis kirjas, kuid nüüd tuleb tõesti hakata ise kaasa mõtlema. Eks kindlasti ole neid üllatujaid, kes 2019. aastal tulumaksu juurde maksma peavad,» rääkis Zernask.

Samas on ta siiski positiivne ja usub, et inimesed tulevad muudatusega kenasti toime. «Kuna maksud puudutavad igaüht väga isiklikult, siis usun, et inimesed saavad hakkama. Meie praktikas on inimesed väga terased ja huvitatud kui nende isiklikest maksudest räägitakse.»

Siiski soovitab Zernask kõigile inimestele, kel on ette näha lisaks palgale muid tuluallikaid, olla aasta alguses oma maksuvaba tulu määramisel pigem konservatiivne. «On ju toredam tuludeklaratsiooniga maksu tagasi saada kui juurde maksta,» selgitas ta.

KPMG teeb juba praegu ridamisi koolitusi nii ettevõtjatele, aga ka tavalistele töötajatele. «Inimesed saavad üldiselt kenasti aru, kõige keerulisem ongi mõnedel ette ennustada näiteks metsa rooldusraiest saadavat tulu. Aga usun, et süsteem käivitub kenasti – see ei ole nii kapitaalne muutus, et inimesed ei suudaks kaasa mõelda,» rääkis ta.

Küsimuse peale, et kas uus maksuvaba tulu arvestamise süsteem võimaldab punuda mingeid skeeme, mis inimestele rohkem raha kätte jätaks, vastas maksuekspert, et kõige tõenäolisem stsenaarium on ümbrikupalk. «Võib oodata, et päris paljudel inimestel hakkab maksustatav kuupalk olema 1200 eurot.» Seda seepärast, et suuremast summast alates hakkab igakuine tulumaksuvabastus vähenema ja jõuab nulli 2100 eurose kuupalga juures.

Alates 1. jaanuarist 2018 rakendub kõikidele tuludele üldine maksuvaba tulu määr 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus ja seoses sellega kaob ära täiendav maksuvaba tulu pensionidele ja tööõnnetushüvitistele.

Järgmisel aastal on aastatuluga kuni 14 400 eurot maksuvaba tulu 6000 eurot aastas. Aastatulu kasvades 14 400 eurolt 25 200 euroni väheneb maksuvaba tulu vastavalt valemile 6000 – 6000 ÷ 10 800 × (tulu summa – 14 400). Aastatuluga üle 25 200 euro on maksuvaba tulu 0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles