Maksuekspert: inimestel on targematki teha, kui tulumaksu arvutada (13)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuekspert Lasse Lehis.
Maksuekspert Lasse Lehis. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Lasse Lehis usub, et maksuvaba tulu reform toob uuel aastal palju tüli, kuna inimestel pole oskusi ega harjumust oma maksuasjade peale iga päev mõelda. 

Palju on räägitud sellest, et uuest aastast kerkib tulumaksuvaba miinimum kuus 500 euroni, mis jätab inimestele rohkem raha kätte.

Veidi vähem on ehk teadvustatud seda, et maksuvabastus hakkab sõltuma aastasest sissetulekust ning nii mõnigi madalapalgaline, kui ta teenib aasta jooksul täiendavat tulu, peab hoopis tulumaksu riigile peale maksma. Et seda vältida, tuleb inimesel põhjalikult oma aastatulud läbi mõelda ja seejärel tööandjale avaldus teha.

«Inimesed ei ole selleks valmis ja see toob praktikas palju tüli,» võttis Lehis uue süsteemi lühidalt kokku. Ta lisas, et igapäevaselt inimestega suheldes ja koolitusi läbi viies ei pruugi inimesed lihtsamatest maksuasjadestki aru saada. Näiteks sellest, et tulumaksu ei maksa mitte tööandja, vaid töötaja.

Lehis on kaugel sellest, et lükata see süü inimeste õlule. «Neil on oma eludes tähtsamaidki probleeme, kui tulumaksu arvestamine ja arvutamine. Mina maksueksperdina olen väga õnnelik, kui kõik inimesed ei räägiks hommikust õhtuni tulumaksust ja selle vabastusest,» rääkis ta.

Tema sõnul on Eesti maksusüsteem üles ehitatud selliselt, et inimesed ei peaks selle vastu üldse huvi tundma. «Seni on maksud arvutanud end ise.» Nüüd tuleb aga härjal sarvist haarata ja seda ise tegema hakata, mis võib paljudele valulik olla, arvas Lehis.

Üks konkreetne asi, mis võib inimestele uue süsteemi puhul keeruline näida, on see, et maksustama hakatakse aasta sissetulekut, mitte kuupalka. «Sellega on inimestel raske harjuda. Praegu maksavad nad kuupalgalt tulumaksu ja sellega on asi lõpetatud. Väga paljud ongi sellest niimoodi aru saanud nagu tuleks uue süsteemiga mingi topeltmaksustamine, kus tulumaksu arvestatakse kuu- ja aastatulult,» sõnas Lehis. Samas see ei ole nii.

Lehise sõnul lasub uue süsteemiga kõige suurem koormus raamatupidajatel ja palgaarvestajatel, kel tuleb töötajaid nõustada ja neile kõige optimaalsem maksuarvestus teha. See võib olla seda keerulisem, kuna uus seadus lubab inimesel iga kuu maksuvaba tulu suurust ümber teha.

Alates 1. jaanuarist 2018 rakendub kõikidele tuludele üldine maksuvaba tulu määr 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus ja seoses sellega kaob ära täiendav maksuvaba tulu pensionidele ja tööõnnetushüvitistele.

Järgmisel aastal on aastatuluga kuni 14 400 eurot maksuvaba tulu 6000 eurot aastas. Aastatulu kasvades 14 400 eurolt 25 200 euroni väheneb maksuvaba tulu vastavalt valemile 6000 – 6000 ÷ 10 800 × (tulu summa – 14 400). Aastatuluga üle 25 200 euro on maksuvaba tulu 0.

Lasse Lehis soovitab, kuidas peaks inimene oma tulusid uuel aastal arvestama:

Universaalset soovitust, mis kõigi puhul töötaks, anda ei ole võimalik. Süsteem on selleks liiga keerukas. Neil inimestel, kel on vaid üks töökoht, pole asi väga hull ja erilisi anomaaliaid tekkida ei tohiks. Nemad peaksid minema maksuameti kodulehele ja valemi abil arvutama, kui suur nende tulumaksuvabastus on ja sellest tööandjale teada andma. 

Need inimesed, kel on olnud mitu töökohta, peaks ette võtma möödunud aasta tuludeklaratsiooni ja vaatama, kui palju nad aasta jooksul teenisid. Seejärel tuleks arvestada, et kas ka uuel aastal jäävad tulud samasse suurusjärku.

Juhul kui on oodata erakorralisi tulusid nagu metsamüük või dividenditulu, peaks needki tuludele otsa liitma.

Kui kõik tulud on kokku liidetud, peaks taaskord maksuameti valemi abil välja rehkendama, kas üldse ja kui palju saab selle pealt tulumaksu tagasi. Vastav avaldus taaskord tööandjale anda. Seda eelkõige juhul, kui kuine sissetulek jääb 1200-2100 euro vahele. Enam teenivad inimesed tulumaksu tagasi ei saa. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles