Kus on minister Palo ajal, mil omavalitsused loevad katteta lubadusele läinud kulusid kokku? (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Õhtuleht

Tänaseks on selgunud, et ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo katteta lubadus maapiirkondadesse viimase miili interneti viimisel on läinud omavalitsustele juba üle mitme saja tuhande euro maksma. Minister ise ei ole sellele mingil moel reageerinud, olles juba mitmendat päeva välisreisil Iisraelis.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium andis teada, et ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo külastas täna, välisviidi kolmandal päeval Iisraeli lõunaosas asuvat Beer Sheva tehnoloogia- ja kosmoseparki.

Tehnopargis töötab kokku üle 200 idufirma, mis kõik tegelevad kõrgtehnoloogiliste lahenduste väljatöötamisega. Kohalikud ettevõtjad vahetasid Eesti äridelegatsiooniga kogemusi riigi ja erasektori koostööst teadusarenduse valdkonnas. Samuti toimus kohtumine Iisraeli teadusministri Ofir Akunisega, kellega arutati pikemalt teadusarenduse, digitaliseerimise ja  kosmosetööstuse viimaseid arengusuundi.

Ministeeriumi teatel on Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu võtnud üheks prioriteediks ehitada Lõuna-Iisraeli riigile oma küberpealinn. Keset ümberringi laiuvat kõrbe asuvad Gav-Yami nimeline muljetavaldav tehnoloogia- ja kosmosepark ning Ben Gurioni ülikool, kus üle 20 000 tudengi õpivad arvutiteaduse, küber-, inseneri- ja kõrgtehnoloogiaerialadel.

Iisreali tehnopark
Iisreali tehnopark Foto: MKM

Liivaväljade keskmes asuvates kõrghoonetes töötavad Iisraeli idufirmad on tihedalt seotud ülikooli, riigiasutuste ja ka kohaliku sõjaväe organisatsioonidega. Samuti on siin oma esindused maailma tehnoloogiahiidudel nagu IBM, Dell, Oracle ja PayPal.

Rohkem kui 2000 kohalikku ja välismaist IT-eksperti on koondatud piirkonda, kus seni inimasustus oli hõre ning leidusid vaid üksikud kõrbes rändavate beduiinide eluasemed. Iisraeli valitsus meelitab ettevõtjaid ja teadlasi siirduma tehnoloogiaparki, pakkudes neile maksusoodustui või muid toetusi, näiteks makstes töötajate palkadest märkimisväärseid osasid valitsuse poolt kinni.

«Täna külastatud tehnoloogiapark pakub võrdluspilti Eesti 2000 IT-spetsialisti programmile. Eesti IT-spetsialistide programmi raames plaanime samuti toetada Eesti ettevõtteid, et nad saaksid värvata endale helgeid päid üle maailma. Plaanime finantseerida uute töötajate värbamist summaga, mis katab suurusjärgus 30 protsenti uue töötaja esimese kolme kuu palgast,» märkis Palo tehnoloogialinnaku külastuse järel.

Tema sõnul on lisaks Eesti riigi jaoks oluline investeerida eestlaste ümberõppesse, mis pakub võimalust omandada tasuta digivaldkonna eksperdi oskused. Meie pilootprojekt sai eelmisel aastal läbi ning järgmisel aastal hakkab juba umbes pool tuhat inimest õppima «Vali IT» programmis,» sõnas kodumaal sekeldustesse sattunud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister.

Palo kohtus täna ka Iisraeli teadusministri Ofir Akunisega, kellega arutati pikemalt teadusarenduse, digitaliseerimise ja  kosmosetööstuse viimaseid arengusuundi. Iisraeli ministri portfellis on lisaks teadusarendusele ka tehnoloogia ja kosmose valdkond. Lepiti kokku ka kahe riigi vahelise koostöökokkuleppe allkirjastamine.

Ministeeriumi teatel kestab Palo juhitav äridelegatsiooni visiit reedeni ning viib kümme Eesti ettevõtjat, EASi ning Kaubandus-Tööstuskoja esindajad Iisraeli. Äridelegatsioonis osalevad ettevõtted on Amisco, Datel, Ecomatic, Estonia Piano Factory, Hedman Partners, TGS Baltic, Primus Legal, Tamro Baltics, Velma Mööbel ja Zell Aronovich.

Postimees tõi poolteist nädalat tagasi avalikkuse ette, kuidas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo tegi vägagi ootamatu kannapöörde: omavalitsuste projektid jäetakse ilma neile sotside võimule tulekust saadik lubatud 20 miljonist eurost ülikiire interneti viimiseks maaelanikeni ning selle summa võivad saada hoopis Elektrilevi ja Telia.

Tänaseks on erinevad omavalitsuste liidud hakanud kokku lugema ka kulusid, mis nad on juba Palo lubaduste põhjal teinud selleks, et valmistuda interneti viimiseks ka viimaste metsataludeni.

Summad, mis on omavalitsused tänaseks juba kulutanud projektide ettevalmistamiseks: Harjumaal vähemalt 90 000 eurot, Pärnumaal 50 000–100 000 eurot, Saaremaal üle 21 000 euro, Raplamaal ligi 60 000 eurot.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles