EAS jättis Singapuris megakonverentsi korraldavad eestlased omapäi (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiigelkonverentsi korraldaja Mikk Talpsepp.
Hiigelkonverentsi korraldaja Mikk Talpsepp. Foto: Aivar Pau

Eesti investorid korraldavad kuu lõpus teisel pool maakera Singapuris enneolematu haardega jõukuskonverentsi, mille tarvis küsiti tuge ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS). Viimane jättis ürituse aga igasugusest toest ilma, kuna see ei tekita neis usaldust. 

Eesti investorid Mikk Talpsepp ja Tõnis-Denis Merkuljev on alates 2015. aasta suvest organiseerinud enda sõnul maailma suurimat finantskonverentsi Singapuris, mis kannab nime World Wealth Creation Conference (WWCC).

Novembri lõpus toimuval konverentsil esineb üle 50 väga mõjuvõimsa investori ja ettevõtja 15 riigist, reklaamivad korraldajad. «Osalemas on Singapuri, Hong Kongi, Malaisia, Indoneesia, Taiwani, Jaapani, Hiina ja Philipiinide finantsettevõtete juhid,» loetlevad korraldajad.  

Miks EAS käed puhtaks peseb?

Kuigi WWCC on ürituse suurelt välja mänginud, soovivad nad tuge ka EASilt. Nad kurdavad, et on korduvalt asutuselt abi ja koostööd palunud, kuid ei ole seda piisavalt saanud.

EASile kirja saatnud Tõnis Merkuljev küsis murelikult, et «kuidas on nii, et Eesti on esindatud väga paljudel teistel suurüritustel nagu Slush, Nordic Business Forum, Web Summit, kuid ei ole esindatud nende korraldatud WWCCl?»

«Oleme Eesti ettevõte ja maksame makse Eestis. WWCC konverents on eksportteenus. Oleme osa ühisest visioonist ja täna loodud võrgustik on kasulik ka Eestile,» põhjendas Merkuljev. «Kas tõesti ei ole võimalik aidata kaasa Eesti ettevõtlusele Singapuris ja planeerida äridelegatsiooni eestlaste korraldatavale suurüritusele?»

Seega ootavad Eesti investorid, et EAS oleks aktiivsem ja nende organisatsiooni suhtes toetavam. Samuti soovitakse WWCCle saada Eesti äridelegatsioon. Lisaks paluvad korraldajad, et EAS ja Eesti riik toetaks neid ettevõtjaid, kes Singapuri üritust kuulama ja vaatama sõidavad.

EAS: me ei saa seda toetada  

EASi välisinvesteeringute ja ekspordinõunik Indrek Pällo vastas Merkuljevile, et talle jääb arusaamatuks, mis osas on EASi tugi olnud ebapiisav. Edasi põhjendas Pällo, miks EAS WWCCle õlga alla ei pane.

«EAS ei osale kunagi messil või konverentsil, mida korraldatakse esimest korda, kuna ei ole selge ürituse kvaliteet ja ka see, kas korraldajate välja käidud lubadused osalusnumbrite, kontaktide kvaliteedi ja sihtgrupi kohta ka paika peavad,» selgitas Pällo.

Äridelegatsiooni osavõtu kohta ütles Pällo, et selle eelduseks on mõne Eesti tipp-poliitiku kinnitus või soov üritusel osaleda. Samuti on oluline Eesti ettevõtete piisav huvi korraldatava ürituse vastu, mida tavaliselt selgitatakse välja läbi vastavate sektoriorganisatsioonide ja alaliitude.

Kolmanda puudujäägina täi EASi esindaja välja selle, et Merkuljevi ja Talpsepa konverentsi teema ei ole nende jaoks prioriteetne. EASi jaoks olulised sektorid on näiteks toiduainetööstus, kaitsetööstus, IKT. «Kapitaliturgudel tegutsevad investorid ei ole hetkel meie fookuses,» märkis Pällo.

Kuna WWCC ei vasta mitte ühelegi ülaltoodud kriteeriumile, jäigi üritus toeta. «Samuti ei ole WWCC eelürituste sari tekitanud meis kindlust teie konverentsil kaasa lüüa ja Eesti ärivõimalusi seal tutvustada,» ütles Pällo korraldajatele.

Ta näeb hea meelega, et järgnevatel aastatel korraldataks WWCC kauge Singapuri asemel hoopis Eestis, sest sel juhul on ka Eesti riigil paremad võimalused antud üritust toetada, näiteks läbi Rahvusvaheliste konverentside toetusmeetme.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles