Noop: Lõuna-Eesti kõrtsid müüvad juba ümbervalatud Läti viina (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coqi juht Tarmo Noop.
A. Le Coqi juht Tarmo Noop. Foto: Viktor Burkivski

Eesti suurima õlletootja A. Le Coqi juhi Tarmo Noopi sõnul on Läti alkoralli viinud meid olukorrani, kus piiriäärsed kõrtsid müüvad suurtes kogustes Lätist toodud odavat viina, mis on ümber kallatud Eesti maksumärkidega viinapudelitesse.

«Meie sektoris on kadunud viimase aasta jooksul sadakond töökohta, kinni on läinud 20 kauplust,» rääkis Tarmo Noop täna Vaba Laval toimunud Rimi majanduskonverentsil «Kuidas saada oma kauba eest rohkem raha?»

«Pole saladus, kuidas baariäri Lõuna-Eestis käib: ostetakse kastide kaupa odavalt Läti viina ning siis ostetakse üks Eesti maksumärkidega viin. Pudeli sisse kallatakse Läti viin, seda siis müüakse ning kõik on ametlik. Et selline asi toimub, on fakt,» rääkis Noop.

Kuigi riik prognoosib alkoholiaktsiisi laekumisest järgmisel aastal 341 miljonit eurot, usub Noop, et see jääb vaid 225 miljoni euro juurde. Lisaks kukub järgmisel aastal tema sõnul ka Soome turg, turism on juba sellel aastal kukkunud 20 protsenti, märkis ta.

Samas majanduskasv sõltub tema sõnul paljuski sellest, milline on maksude konkurentsivõime. «Me liigume selles valdkonnas järjest rohkem ja rohkem konkurentsivõime kaotuse suunas. Konkurentsivõime hindamiseks on lihtne reegel – kui ettevõtted või inimesed teevad omi otsuseid teise riigi kasuks, siis me kaotame konkurentsivõimet ja järjest rohkem võib hetkel seda täheldada,» ütles õlletööstur.

«Miks riik ei mõista tegelikkust?» küsis Noop. «Lihtne vastus on, et nii kaua, kui ei mõisteta seda, et riik saab tulu ettevõtlusest, mitte maksudest ja ettevõtlust maksudega hävitades tegelikkuses hävitatakse ka riigi sissetulek, nii kaua ei juhtu midagi,» leidis ta. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles