Uuring: noori takistab tööturul julgus ja ambitsioon

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored ei julge riskida ja investeerida, kuid on usinad raha kogujad.
Noored ei julge riskida ja investeerida, kuid on usinad raha kogujad. Foto: www.pexels.com

Sel aastal SEB poolt korraldatud noorte finantskäitumise uuring, millest võttis osa 776 noort vanuses 18 kuni 25 eluaastat näitas Eesti noorte head finantsplaneerimise ja juhtimise oskusi, finantsilist ettenägelikkust ja aktiivsust tööturul. Puudu jääb aga noortel ettevõtlikkusest ja investeerimisjulgusest.

Mitu aastat järjest korraldatud noorte uuring annab hea pildi keskmisest Eesti noorest, kes on tööturule juba jõudnud või on sinna jõudmas. Uuringu järgi keskmine Eesti noor töötab ja on õpingud lõpetanud või on neid lõpetamas, saab palka 500–800 eurot kuus ja loodab mõne lähima aasta jooksul teenida kuni 1500 eurot ning planeerib oma eelarvet.

Üldist head kuvandit Eesti noortest kinnitab ka see, et kolmveerand noortest koguvad raha, 40 protsenti kogub üle 100 euro kuus ja konkreetsel eesmärgil. 52 protsenti küsitletutest planeerib oma kulutusi, 22 protsenti arvestavad nii suuremate kui ka väiksemate väljaminekutega.

«Finantskäitumise perspektiivist on tegu väga tubli põlvkonnaga, kellel on suuremad eeldused saada hakkama eluliste väljakutsete ja mitte jääda hätta majandusraputuste tulemusel nii, nagu juhtus mitmete eelkäijatega,» kommenteeris noorte finantskäitumist SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel ja lisas, et uuringust on näha, et tublid planeerijad ja kogujad ei julge riskida. «Seepärast on järgmise põlvkonna majandust edasiviiv ettevõtlikkuse ja äriambitsioonimootor üsna nõrk. Kahjuks kinnitavad seda ka uuringu tulemused, mille järgi ainult neli protsenti noortest on seotud ettevõtlusega, 70 protsenti vastanutest ei ole mõelnud ega plaanigi tegelda ettevõtlusega tulevikus».

SEB finantsturgude riskinõustaja Kristofer Vähi sõnul osutus uuringu üllatavaks tulemuseks see, et ka noortest investorite aktiivsus on üsna madal, kui mitte olematu. «Me kõik täheldame oma ühiskonnas suurenenud huvi investeerimise vastu, kuid päevakorral olev trend noori justkui ei puuduta,» selgitas ta. «Nii ületab SEB keskmise investori vanus 51 eluaastat; noorte, kuni 25-aastaste investorite varade maht on alla ühe protsenti ja 70 protsenti tublidest kogujatest väidavad, et hoiavad oma sääste peamiselt sularahas.» Võhi sõnul on tegemist põlvkonnaga, mille esindajad sageli koguvad raha lapsepõlvest saadik, peaaegu ei kasuta kaasaegseid investeerimisvõimalusi oma raha kasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles