Ametiühingute juht ettevõtjatele: tõsta palka kas või natuke, kui palju ei saa

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50 000-eurone preemia kõigile töötajatele võib jääda Eesti ajaloos ainukordseks juhtumiks.
50 000-eurone preemia kõigile töötajatele võib jääda Eesti ajaloos ainukordseks juhtumiks. Foto: Margus Ansu / Postimees

Palkade tõstmata jätmine seab halvimal juhul ohtu ettevõtte toimimise järjepidevuse, hoiatab ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson.

«Kui seni kiputakse streike seostama ainult ametiühingutega, siis Rakvere juhtum näitab, et hoopis ametiühingute eemalhoidmine võib viia kontrollimatute väljaastumisteni,» märgib Peterson Äripäeva arvamusloos.

Tema sõnul läheb ametiühingutel hapuks halvimal juhul kümme protsenti läbirääkimistest - ja siiski on tagatud, et osatakse teha koostööd ja lepitakse. «Eestis on streike vähe just tänu sellele, et ametiühingud on üldjuhul konstruktiivsed ja oskavad näha töötajate ühiseid huvisid tööandjatega,» sõnab Peterson.

Jättes mitu aastat järjest palgad tõstmata - olgu põhjuseks raske turuolukord või justkui ülemaksmist tõestavad palgauuringud -, kogutakse riski, et kumuleerunud mahajäämus tuleb tasa teha kiirkorras ja ettevõtte jaoks kõige ebasobivamal hetkel, ütleb ametiühingute juht.

«Soovitan raha leida igal aastal, et kas või sümboolseltki kõiki palganumbreid nihutada,» kõlab Petersoni ettepanek ettevõtjatele. 

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles