Sõnajalad vaidlustasid Tootsi tuulepargi enampakkumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõnajalg.
Andres Sõnajalg. Foto: toostusuudised.ee

Tuuletehnoloogia ettevõte AS Eleon vaidlustas kohtus Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) nõukogu otsuse panna Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumisele, ühtlasi tehti kohtule taotlus esialgseks õiguskaitseks.

Eleoni teatel on otsuse kohtus vaidlustamine ainus võimalus, kuna majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) ei ole lahendanud ministeeriumile varasemalt esitatud taotlust, milles sooviti riigivaraseaduse alusel kinnisasja otsustukorras hoonestamist. Eleon AS tegi taotluse juba mai alguses, teatas ettevõte.

«Kuna riigivaraseadusesse oli värskelt selline võimalus kirjutatud, siis me loomulikult kasutasime seda ja kuna enampakkumise tähtaeg on varsti käes ning meie taotluse menetlus on endiselt pooleli, siis tuleb see küsimus esmalt lahendada. Praegu ei jäänud enam lihtsalt muud üle, kui kohtu poole pöörduda,» ütles Eleoni juhatuse liige Andres Sõnajalg.

«Erinevalt teistest kinnistu huvilistest ei ole meie eesmärgiks üksnes suvaliste tuulikutega energiat toota, vaid püstitada Eesti tehnoloogiaga tuulikute referentspark, et seejärel alustada kodumaiste tuulikute eksporti välismaale. See eesmärk läheb uue seadusesätte mõttega väga hästi kokku,» lisas Sõnajalg.

Eleoni teatel on Eleon 3M116 tüüpi tuulik teistest Eestis kasutatavatest tuulikutest tootlikum ja efektiivsem. «Kuna riik on Ida-Virumaal pärssinud tuuleparkide arendamist, siis on Tootsi tuulepark Eestis hetkel ainus piirkond, kuhu on võimalik uusi suuremahulisi võimsusi rajada,» ütles Sõnajalg.

«Avalikul enampakkumisel on väga suur oht, et osalevad pakkujad, kes võidu korral tuuleparki ei plaanigi rajada, vaid eesmärk on aidata praegustel tuuleelektri suurtootjatel toetusmäära säilimiseks selle kasvu vältida.»

Eleon AS on 2007. aastal asutatud ettevõte, mis on välja arendanud ja toodab Eestis multimegavatt-klassi elektrituulikuid. Esimene Eleon tehnoloogial baseeruv 3M116 tuulik püsitati 2013. aastal Saaremaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles