RIA andis rohelise tule: uuendage nüüd ID-kaarte (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RIA peadirektor Taimar Peterkop
RIA peadirektor Taimar Peterkop Foto: Sander Ilvest / Postimees

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) andis täna hommikul rohelise tule turvariskiga ID-kaartide tarkvara uuendamiseks, kuid hoiatab, et ette võib tulla ebamugavusi ja tõrkeid.

«Soovitame kõigil turvariskiga ID-kaardi omanikel hakata kaarti kauguuendama. Uuendamise tarkvara on kontrollperioodi läbinud ning enamik e-teenuseid juba toetab uuendatud ID-kaarti,» teatas amet.

Tarkvarauuendus ise valmis juba möödunud nädalal, kuid selle toetamiseks ei olnud valmis paljud riiklikud infosüsteemid – eelkõige tervishoiuvaldkonnas.

Uuendada tuleb kõiki pärast 2014. aasta 16. oktoobrit väljastatud ID-kaarte, mida kasutatakse elektrooniliselt.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) kodulehel https://www.politsei.ee/id-kaardi-kontroll/ saab dokumendi numbri järgi ise kontrollida, kas ID-kaart kuulub turvariskiga kaartide hulka ning vajab uuendamist.

Kaarti ei pea uuendama inimesed, kes oma kaardiga digiallkirja ei anna või ei kasuta e-teenuseid oma ID-kaardi PIN1 või PIN2 sisestades. Isikut tõendava dokumendi ja kliendikaardina kehtivad kõik kaardid oma kehtivusaja lõpuni. Digiretsepti kasutamiseks patsiendina ei ole samuti vaja ID-kaarti uuendada.

ID-kaardi uuendamiseks on vaja arvutit ja kaardilugejat. Kaardi uuendamiseks tuleb veebilehelt https://installer.id.ee/ arvutisse laadida ID-kaardi tarkvara uusim versioon ja järgida ekraanil olevaid juhiseid. Veebilehel www.id.ee on avaldatud kauguuendamise protsessi täpne juhend ning video sellest, kuidas kaarti uuendada.

Kellel ei ole võimalust arvutis ID-kaarti uuendada või tekivad tõrked, saavad dokumendi sertifikaate uuendada PPA teenindustes.

Alates 26. oktoobrist toodetavatel ID-kaartide kiipidel on uus tarkvara juba kasutusel ning neid kaarte uuendama ei pea. Varem toodetud ID-kaardid, millele inimene pole seni järele läinud, uuendab PPA teenindaja.

RIA peadirektori Taimar Peterkopi sõnul on kauguuenduse lahendus loodud ajaga võidu joostes ning see ei ole täiuslik.

«Kauguuenduse rakenduse tehniline võimekus on piiratud ja korraga saab oma kaarti uuendada ligi 1000 inimest. Kindlasti tekib ülekoormusest põhjustatud viivitusi ning aegasid, mil kohe ei ole võimalik kauguuendamist teha, vaid peab hiljem uuesti proovima,» ütles Peterkop.

Peterkop lisas, et ID-kaardi uuendajad peavad arvestama ebamugavuste ja tõrgetega.

«Kuid see on ainus lahendus, kuidas me saame ID-kaardi turvariski maandada võimalikult kiiresti ja e-teenuseid turvaliselt edasi kasutada. Maci kasutajad peavad pärast uuendust arvestama veebilehitsejate piirangutega. Umbes kuuks ajaks kaob võimalus dokumente krüpteerida, selle lahenduse väljatöötamisega RIA tegeleb,» lisas Peterkop.

Osa Eesti ID-kaardi kiipide turvaprobleemi avastasid Tšehhi teadlased.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles