Riik ei kavatsegi sisserände piirarvu suurendada (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina töötajad laevatehases.
Ukraina töötajad laevatehases. Foto: Liis Treimann

Kuigi ettevõtjad räägivad juba pikemat aega, et Eesti peaks sisserände piirarvu suurendama, ei kavatse siseministeeriumi juurde loodud töörühm seda teha. Selle asemel tahetakse tippspetsialistid kvoodi alt välja arvata. 

Töörühma juht, siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Ruth Annus ütles, et tippspetsialistid tuleks kvoodi alt välja arvata, sest just nemad on inimesed, keda Eestisse ootame.

«Ei ole põhjust seada piirangut nendele inimestele, kelle lisandväärtus Eesti majandusse on suur ja kes ei ohusta ühiskonna sidusust. Pigem peab piirarv piirama töörännet neis majandusvaldkondades, mis vajaksid ümberkorraldamist selliselt, et nende lisandväärtus oleks suurem,» rääkis ta.

Tippspetsialistideks kvalifitseerumise alusena saab välja tuua palgakriteeriumi, mis oleks tunduvalt kõrgem kui Eesti keskmine brutopalk.

Lisaks on töörühmas arutatud seda, kas ja kui palju tuleks muuta lühiajalise töötamise kestust seniselt maksimaalselt üheksalt kuult pikemaks. «Põhjalik arutelu on meil olnud ka selles osas, kuidas aidata Eestisse tööle tulnud välismaalast tema kohanemisel Eestis ja milline peaks olema töötaja, tööandja ja riigi roll selles,» lisas Ruth Annus.

Oma ettepanekud sisserände piirarvu regulatsiooni muutmiseks esitab töörühm valitsusele 1. detsembriks. Samas ettepanekutega, kuidas lahendada pikaajalist lahendust nõudvaid probleeme, soovib töörühm edasi töötada ka pärast 1. detsembrit.

Sisserände regulatsiooni muutmiseks moodustatud töörühma kuuluvad ühtekokku 19 organisatsiooni esindajad, samuti rahvastiku- ja rändeeksperdid. Töörühma ülesandeks on analüüsida erinevaid võimalusi sisserände reguleerimiseks Eesti riigi ja ühiskonna vajadustele vastavalt ning teha regulatsiooni muutmiseks oma ettepanekud.

Sisserände piirarv reguleerib kolmandatest riikidest lähtuvat ettevõtlus- ja töörännet. Tänavu arvati kvoodi alt välja suurinvestorid, iduettevõtjad ning info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonna töötajad.

Ka ei kuulu kvoodi alla Ameerika Ühendriikide ja Jaapani kodanikud ning välismaalased, kes kolivad abikaasa/lähisugulase juurde või tulevad Eestisse õppima või teadustööd tegema. Tänavu on sisserände piirarvuks 1317 inimest ja sisserände piirarv täitus augustis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles