Prantslastel pole sarvesaiade küpsetamiseks enam võid (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Croissant`id
Croissant`id Foto: Internet

Alles hiljuti Eestit tabanud võidefitsiit kummitab ka Prantsusmaad – neil napib võid isegi tuntud croissant'ide küpsetamiseks.  

Üha suurenev globaalne nõudlus ja kukkunud tootmine on Prantsusmaal või hinda oluliselt tõstnud. Supermarketid aga keelduvad võitooteid nii kõrge hinna eest ostmast, mis omakorda on ajanud põllumehed välisturgudele, kus loodetakse või eest paremat hinda saada. See on jätnud maailma suurima võitarbija Prantsusmaa olulisest toorainest ilma, kirjutab Bloomberg.

Prantsusmaa piimatootjate föderatsiooni esimees Thierry Roquefeuil ütles, et võidefitsiidi taga ongi eeskätt jaekauplused, kes hindade pärast võitlevad. «Nad keelduvad või hinda isegi paari sendi võrra tõstmast. See on ajanud põllumehed välisturgudele, kus nad saavad või eest rohkem raha küsida. Ja õigesti teevad,» kirjeldas ta olukorda.

Võipuuduse probleem jõudis möödunud nädalal ka riigi parlamenti. Rahvasaadikutele vastanud Prantsusmaa põllumajandusminister rahustas inimesi ja lubas, et või on kaupluste lettidel peagi tagasi, kuna või ja võitooted on prantslaste au ja uhkus.

Uuringufirma Nielsen andmed näitasid, et ülemöödunud nädalal kasvas kauplustes või puudujääk 30 protsenti ja mõnes poes isegi 46 protsenti.

Üleilmne nõudlus või järele on tänavu aastataguse ajaga pea kolmekordistunud ning hüpanud ligikaudu 7000 euroni tonni eest. Probleemi juured peituvad 2015. aasta aprillis, mil kvoodid kaotati ja piimatootmine pääses valla. Ületootmine viis omakorda aga tootmise piiramiseni, mille tulemusi praegu näemegi. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles