Tehisintellekt ennustas õigesti ettevõtte ülevõtmise

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlase lõid algoritmi, mis aitab kiiremini tuvastada ilma sümptomiteta koroonaviirusesse nakatunuid. Pilt on illustreeriv.
Teadlase lõid algoritmi, mis aitab kiiremini tuvastada ilma sümptomiteta koroonaviirusesse nakatunuid. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Selle aasta augustis teatas USA biotehnoloogiakompanii Gilead Sciences, et võtab üle farmaatsiakompanii Kite Pharma 11,9 miljardi dollari eest, tehingu preemia oli 50 protsenti aktsia hinna kuu keskmisest. Viis päeva enne tehingut ennustas ülevõtmist tehisintellektiga arvuti.

New Yorgis asuv tehnoloogiagrupi Datamini loodud algoritm märkas ebaharilikku aktiivsust sotsiaalmeedias ja optsioonide turul (optsioonid on õigus osta või müüa vara kindlal ajal kindla hinnaga) ning hoiatas klienti Kite’i võimaliku ülevõtmist suure biotehnoloogiakompanii poolt, kirjutab Financial Times. Aktsia hind hüppas järgmisel nädalal 28 protsenti.

Tegemist ei ole esimese korraga, kus tark sotsiaalmeedia analüüs ennustas turuliikumisi enne investoreid, analüütikuid ja ajakirjanikke, kirjutab majandusleht. Väikesed riskifondid on kasutanud arvutitehnoloogia alternatiivsete andmete töötlemiseks, et saavutada konkurentide ees eeliseid.

Tehisintellekt teeb aga palju keerulisemaid ennustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles